2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Időutazás a Google Földdel

2009. február 4. 11:17 MTI

Megjelent a Google Earth online térképszoftver legújabb, magyar nyelven is elérhető változata, amelynek segítségével a felhasználó megismerheti a tenger alatti világot, sétálhat a Marson és utazhat az időben.

Az amerikai keresőóriás 2005-ben megjelent ingyenes programja műholdképek, légi felvételek, térképek és épületekről készült háromdimenziós modellek segítségével évek óta varázsol virtuális földgömböt a számítógép-képernyőkre. A 2007-ben bemutatott 4.2-es verzió már a világűrt is testközelbe hozta a Google Sky alkalmazással, amellyel 100 millió csillagrendszert és 200 millió galaxist lehet körbeutazni.



A most elkészült új változat - a magyarul Google Föld 5.0-nak elnevezett szoftver - bemutatja a Föld 70 százalékát borító tengereket is, amelyek a bolygón élő valamennyi lény 80 százalékának adnak otthont. A szolgáltatás fejlesztésében a legrangosabb szakértők és intézmények vettek részt, mint például a National Geographic Society és az amerikai óceán- és atmoszférakutató intézet (NOAA). A menü húsz fogást kínál a tenger gyümölcseiből; egy menüpontban például Jacques-Yves Cousteau, a legendás francia tengerbiológus közel 90, eddig még nem publikált filmfelvétele közül lehet válogatni, egy másikban pedig halfajok vándorlási útját lehet követni. Egy további alkalmazás a hullámsírban fekvő híres hajókhoz visz el háromdimenziós képek segítségével, és van olyan menüpont is, amelyben a kite-szörfölésre leginkább alkalmas területekről tájékozódhat a felhasználó.

"A klímaváltozásról zajló vitákban a világtengerekről gyakran szó sem esik, pedig meghatározó a szerepük a folyamatban. Ezért is fontos az új program; lehetőséget kínál arra, hogy megváltoztassuk az emberek szemléletét" - mondta Eric Schmidt vezérigazgató a szoftver San Franciscóban tartott bemutatóján.

A második nagy újdonság a Mars felszínét bemutató háromdimenziós térkép, amely műholdfelvételek és a Mars-járó szondák panorámaképei alapján készült. A harmadik a múltba vezet, egy időskálán csúsztatható gombbal archív felvételek alapján bemutatja, hogyan nézett ki egy-egy terület a megadott időpontban és hogyan alakult át. "Ha valaha is kíváncsi volt rá, hogyan változott az Ön lakókörnyezete az idők folyamán, a Google Föld most segít Önnek kielégítenie ezt a kíváncsiságát. Egyetlen kattintással megfigyelhet egy lakótelepet, az olvadó jégsapkákat, a tengerpartok erózióját és sok más egyebet" - áll az earth.google.com oldalon megjelent magyar nyelvű ajánlóban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár