2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nők a náci gépezetben

2009. február 4. 12:14 The Daily Telegraph

Egy Németországban ezen a héten megjelenő könyv már a kiadás előtt is botrányokat kavart: eszerint ugyanis a nők a korábban hittnél sokkal több náci atrocitásért felelősek.

A náci művészeti alkotások, filmek és magazinok a nőket az otthoni front hőseiként mutatták be, akik mindenben helyet álltak, miközben a férfik valahol a távolban vívták a háborút. Adolf Hitler többször is kitüntetéseket osztott a gyereknevelésért, és a nők anyaként és feleségként betöltött szerepét méltatta - mindezzel egy olyan képet alakítva ki róluk, amit senki nem volt kétségbe az elmúlt 60 évben.

Kathrin Kompisch történész azonban új könyvében (Täterinnen: Frauen im Nationalsozialismus) szembeszáll ezzel az elképzeléssel, és szerinte a valóság egy kicsit másként nézett ki. Szerinte ugyanis a németek kollektíven feledni akarták, hogy testvéreik, anyáik és feleségeik is tevékeny szerepet játszhattak a náci bűnökben. Kompisch szerint a nemzetiszocializmus történetének megírásakor szinte egyenlőségjelet tettek a mozgalom és a férfiak közé, ami egy nagyon fals képet alakított ki a korszakról.

A háború előtti, alatti és utáni statisztikák elemzéséből az is kiderül, hogy Hitler uralma alatt nagyon megnőtt a kormányzati- és magánszektorban, illetve a hadseregben alkalmazott nők számaranya. Ezt persze sokan nem látták, hiszen a vezető pozíciók zárva maradtak előttük.

Az alapszinteken ezért jelentős szerepük volt: a legtöbb házbizalmi pozíciót például nők töltötték be, akik a náciellenes tevékenység mellett az esetleges zsidóbújtatást is jelentették. Voltak olyanok, akik mindezt saját céljaikra is felhasználták, és megunt férjüket kémként, vagy kommunistaként jelentették fel, hogy megszabaduljanak tőlük. A kutatónő szerint az aktákból az is kiderül, hogy a munkás- és alsó-középosztálybeli nők írták a legtöbb jelentést a Gestapónak, és ők vezették a legtöbb pártellenes, vagy faji üldözést is.

Nagyon sok nő dolgozott a fogyatékosokat sterilizáló és meggyilkoló orvosoknak, illetve a koncentrációs táborokban 3200 nőt alkalmaztak. Ezt eleveníti fel a hamarosan a magyar mozikban is látható A felolvasó című film is, amelyben Kate Winslet mutat be egy hasonló szerepet. A keleti fronton jelentős szerepük volt az SS adminisztratív tevékenységének koordinálásában, és szintén ők felügyelték a Gestapo tevékenységét is. A háború végén aztán ők is a bevett mondatokkal éltek: csak apró csavarok voltak a háborús gépezetben, és egyébként sem cselekedhettek másként. Egy részük egyenesen arra hivatkozott, hogy csak parancsokat hajtott végre.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár