2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Dalí-múzeum nyílik Berlinben

2009. február 4. 14:02 MTI

Egy kizárólag Salvador Dalí műveinek szentelt múzeum nyitja meg kapuit Berlinben, ahol több száz eredeti rajz, grafika, szobor és könyvillusztráció várja csütörtöktől a látogatókat.

A magánfinanszírozású múzeum két emeleten, összesen 1400 négyzetméteren mutatja be a szürrealizmus legismertebb képviselőjének munkáit. "Nálunk csak eredeti darabok vannak" - hangsúlyozta Carsten Kollmeier, a múzeum kurátora és kezdeményezője. A kiállítás Dalí munkásságának keresztmetszetét kínálja, a műveket - amelyek között páratlan darabok is vannak - gyűjtők bocsátották a múzeum részére. A 400 kiállított művet 3000 alkotásból válogatták ki; az amúgy állandó kiállítás anyagot rendszeres időközönként cserélik majd.

A múzeumban látható művek között található a művész első litográfiai munkája, a Don Quijote, a Dante Isteni színjátékához készített fametszet, valamint az Angyal című munkája. Carsten Kollmeiernek már van tapasztalata a Dalí-kiállítások szervezésében, az elmúlt két évben két nagysikerű, 760 ezer látogatót vonzó tárlatot is szervezett a katalán zseni műveiből Berlinben. A siker apropóján született meg a múzeum ötlete, a szakember azonban nem kívánt nyilatkozni a támogatókról és a műveket kölcsönző gyűjtőkről.

Az impozáns Potsdamer Platz környékén található múzeum vezetője havi 10 ezer látogatóval számol, s bízik abban, hogy legalább 25 évig együtt tudja tartani a gyűjteményt. Bár, mint azt Kollmeier is beismerte, Dalínak nem volt különösebb kötődése a német fővároshoz, "így is nagyon jól illik egy olyan pezsgő kulturális városhoz, mint Berlin" - mondta.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár