2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Náci örökség a német iskolákban

2009. február 10. 08:55 Spiegel Online

Egy új tanulmány szerint több német iskola a mai napig egykori náci teoretikusok, a faji tisztaság hívei, rakétakutatók vagy épp magas rangú párttagok nevét viselik, ám a helyi hatóságokban sokszor fel sem merül intézmények átkeresztelése.

Max Kästner, aki az Érchegység történetének szentelte életét, és 1959-ben bekövetkezett haláláig tevékeny szerepet játszott a helyi oktatási intézmény életében. A Chemnitzhez közeli Frankenbergben ezért 15 évvel ezelőtt egy iskola is felvette a nevét: a döntést azzal indokolták, hogy a férfi könyvet írt a városról is. Ezt azonban úgy tűnik nem olvasták a helyi hatóságok, hiszen Kästner örömmel írt a marxisták "kifüstöléséről", és szerinte a város történetének fénypontja volt, amikor a buchenwaldi Halálfejes SS egyik székhelyévé tették.

A férfi azonban csak egy azok közül a kétes örökségű német tudósok, politikusok és fanatikusok közül, akiknek nevét még ma is német iskolák tömegei őrzik. Csak Szászországban 2000 iskola közül nyolcat náci pártvezérekről, három másikat SA-vezetőkről, és egy iskolát az SS-t egyik prominenséről neveztek el. A számokra egyébként Geralf Gemser történész legújabb tanulmánya világított rá, amelyben a férfi a szászországi iskolák névadási statisztikáit, illetve azok politikai kapcsolatait vizsgálta.

A séma Szászországban a többi kelet-német iskolához volt hasonló, amelyek a berlini fal 20 évvel ezelőtti lebontása után kaptak új nevet, sokszor a tisztázatlan múltú, egyes esetekben náci kötődésű prominens helyi vezetőkről. Ez azonban nem csak keleti sajátosság: Gemser szerint több száz nyugat-német iskola is náci párttagok nevét viselheti.

Ilyen például egy Erich Höpnerről elnevezett berlini középiskola is, amely a Wehrmacht egyik tábornokának örökségét őrzi. Höpner egyébként mostanra hőssé vált, hiszen őt is az 1944-es, sikertelen Stauffenberg-merényletkísérlet miatt végezték ki. Arra persze senki sem emlékezik szívesen, hogy előtte az "ellenség kegyetlen megsemmisítését" várta el katonáitól a keleti fronton. Az iskola azonban már lépett az ügyben: amikor Gemser bemutatta nekik adatait, az intézményt Heinz Berggrün művészeti mecénás után keresztelték át.

A történész szerint az oktatási intézményeknek figyelni kellene arra, hogy kinek a nevét veszik fel, hiszen ezzel ők is elhelyezik magukat a történelemben. A tartományi szabályzások is ezt erősítik: eszerint ugyanis az elnevezés is oktatási célokat szolgál - ebben azonban nem nagyon szólnak bele.

Egyes helyeken nem könnyű a kérdés: Észak-Rajna Vesztfáliában egy helyi középiskola két hónappal ezelőttig Friedrich Flick, a háborús bűnösként Nürnbergben elítélt gyáros nevét viselte, aki egyébként milliókat áldozott az intézmény felépítésére. Az egykori diákok nemrég kampányt indítottak az iskola átkeresztelésére, és a kezdeményezést a pedagógusok is támogatták, ám a városvezetés egész addig nem tett semmit, amíg a kelet-európai média botrányt nem csinált az ügyből.

Bernstadtban egy iskola Klaus Riedel rakétakutató nevét őrzi, aki több más érdeme mellett a V-2-es rakéta egyik atyja volt. Bajorországban több intézmény Riedel főnöke, Werher von Braun nevét kapta meg, aki bár a háború alatt az SS vezető tisztje volt, később az amerikai rakétaprogram szülőatyjává is vált. A helyi hatóságok most azzal védekeznek, hogy Braun szerepe kiemelten fontos az űrkutatás történetében, és egyébként is ő halálig azt állította, hogy a politikának semmi köze a tudományhoz.

Még ha ez az állítás igaz is lenne, a hasonló tudósok nem igazán lehetnek szerepmodellek a gyerekek számára - véli Gemser. Ugyanígy ellentmondásos a szászországi Ferdinand Sauerbruch iskola névválasztása, hiszen a férfi Joseph Göbbels orvosa volt, és a koncentrációs táborok kísérleteinek finanszírozásáért felelt.

A legellentmondásosabb eset a végére maradt: Rainer Fetscher a fogyatékosok sterilizációjának elméleti alapjait dolgozta ki, majd az eljárás elindításának is tevékeny résztvevője volt. Később azonban kilépett az SA-ból, és egy zsidókat, és a nácik áldozatait kezelő rendelőt nyitott, amely miatt sokan a német ellenálláshoz sorolták. A sors furcsa fintora, hogy a nevét ma egy fogyatékosokat oktató intézmény viseli.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár