2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Tíz éve restaurálnak egy zalaegerszegi templomot

2009. február 10. 17:13 MTI

Másfél éven belül befejeződik a zalaegerszegi Mária Magdolna Plébániatemplom felújítása: a restaurátorok, szakemberek éppen tíz esztendeje dolgoznak a 250 éves templom helyreállításán.

A rekonstrukciós munkák a templom külső felújításával kezdődtek el. A műemléképület ekkor már nagyon rossz állapotban volt, a tető beázott, a külső mozgások, a közúti körforgalom miatt a falak megrepedeztek. Két és fél évig tartott a tetőszerkezet cseréje, melynek során a tornyokat felújították, rézsisakkal borították be. A stabilitást egy új tartószerkezetet beépítésével biztosították, a két tornyot betonfödémmel kötötték össze - mondta el Stróber László plébános.

A folyamatban lévő munkákról Stóber László elmondta: néhány héten belül elkezdődik a padlózat felújítása, a sérült, megrepedezett kőlapokat a műemléki előírásoknak megfelelően cserélik ki. A belső tér, a kórus, a freskók restaurálása 2002-ben kezdődött el és jelenleg is tart. A munkákat megnehezíti, hogy a korábbi időkben a képeket többször is átfestették, ezért először ezeket kellett eltávolítani.

A rétegek alatt sikerült megtalálni az eredeti színeket, a restaurált festményeken már tisztán kivehetők a hittitkokat, szentírási eseményeket ábrázoló képek. A szentély boltozatain, oldalfalain a templom védőszentjéhez kapcsolódó eseményeket jelenítettek meg: Mária Magdolna bűnbánata, megdicsőülése, Jézussal való találkozása a feltámadás után. Az egyháztitka sarkokban - csegelyekben - találhatók meg az apostolok, próféták képei.

Stróber László szerint a zalaegerszegi templom azért különleges, mert teljes egészében freskókkal díszítették, így maradhattak meg több mint két évszázadon át a festmények. A 18-19. században ez ritkaságnak számított, az oldalfalakra inkább szekkót készítettek. Valamennyi belső falképet Johann Ignaz Cimbal bécsi akadémikus és tanítványai készítettek el. A plébániatemplom építése több mint 22 esztendeig tartott, az alapokat 1747-ben rakták le. A templomnak 25 évig (1919-1944) volt plébánosa Mindszenty József bíboros.

Stróber atya hozzáfűzte: a templomban másfél évig - míg a főhajó freskóinak felújítása befejeződik - még el kell tűrni az állványerdőket. Az oldalsó kápolnákat a 80-as évek közepén ugyan már felújították, de a javításokra és a befejezésre még évekre van szükség. A hívek megértőek, miután látják, milyen szép lett a felújított freskó. A rekonstrukciós költségek nagy részét - egyetlen freskószakasz felújítása 17 millió forintban kerül - a hívek adakozásából finanszírozzák, de a Nemzeti Kulturális Alap pályázatán is nyertek támogatást.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár