2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Jeltelen tömegsírokban a megkereszteletlen újszülöttek

2009. február 12. 12:29 MTI

Régészek kutatják a megkereszteletlen újszülöttek jelöletlen tömegsírjait Belfastban. A hozzátartozók eközben bocsánatkérést követelnek ezen gyakorlat miatt a katolikus egyházól.

A katolikus egyház a keresztelést eredetileg elengedhetetlen feltételnek tartotta ahhoz, hogy az eltávozottak lelke bejusson a mennyországba. Ennélfogva a szertartást a születés után minél hamarabb célszerű megtartani. Évtizedeken keresztül azokat az újszülötteket, akik a keresztelő előtt hunytak el, jogosulatlannak tartották arra, hogy megszentelt földben nyugodjanak. Így a kicsiket jeltelen tömegsírba temették. További információk az egyház ezen dogmájának változásáról

Az érintett családok követelésére némely belfasti katolikus pap az 1980-as években kezdett eltérni ettől a gyakorlattól. A túlnyomórészt katolikusok lakta Nyugat-Belfastban a Milltown-temetőben azonban az évtizedek során több száz megkereszteletlen újszülöttet és csecsemőt temettek el tömegsírokba a sírkert nyugati szélén. A földdarabot 2001-ben a temető bérbe adta, s ott természetvédelmi területet alakítottak ki.

Múlt év októbere óta néhány tucat elhunyt kisbaba szülei rendszeresen tüntetnek a temetőnél. A hozzátartozók azt követelik, hogy a katolikus egyház kérjen bocsánatot, azonosítsa a sírokat és szerezze vissza a bérbe adott területet a temető számára. A családok nyomására kezdődött a régészeti kutatás. A belfasti Queen's Egyetem archeológusainak 0,4 hektáros területet kell megvizsgálniuk. A régészek radarberendezés segítségével térképezik fel a tömegsírokat, ám nem exhumálják az elhunytakat.

Az ulsteri Természetvédelmi Alap, amely 2001-ben 999 évre vette bérbe a katolikus egyháztól a területet, bejelentette, hogy visszaadja a temetőnek mindazokat a parcellákat, ahol sírokat fedeznek fel.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár