2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Párhuzamos Archívumok és digitális adattárak

2009. február 17. 09:04

A FLOSS Farm február 19-i előadása nem csak a műszaki szakembereknek kínál csemegét. Kiderül egyebek mellett, hogy a digitális kultúra korában hogyan juthatnak állampolgárok és tudományos intézetek a számukra hasznos információkhoz és hogy miként működik együtt a tudomány és az informatika a 21. században.

A jelenkor digitális archívumai már nem pusztán az információ tárolásáról, hanem rendszerezésről, adattovábbításról szólnak. A korábbi archívumok bürokratikus rendszerét folyamatok, hálózatok és az entrópiát szabadabban érvényesítő struktúrák váltják fel. Felmerül a kérdés: vajon magát a hordozó médiumot, vagy a benne rejlő adatok összességét tekintjük-e az archívumnak.

A három előadó február 19-én három merőben más szemszögből közelíti meg a témát. Az OSA Archívum igazgatója, Rév István, történész bepillantást enged abba a kísérleti rendszerbe, amely Párhuzamos Archívum néven a levéltári iratok újrarendezését, újraértelmezését teszi lehetővé a kutatók, társadalomtudósok számára. Előadása arra hívja fel a figyelmet, hogy a hagyományos levéltári struktúrák és kategóriák nélkülözik azt rugalmasságot, amely révén az irat a levéltári kontextusból kiszabadulva újrainterpretálhatóvá válik.

A Neumann-ház igazgatója, Kitzinger Dávid a közadatok nyilvánosságra hozatalának nehézségeit vizsgálja, hogy jogértelmezések és rendeletek hálójában hogyan vész el annak lehetősége, hogy az állampolgárok valóban használható információhoz jussanak azokból az adathalmokból, melyeket az államigazgatás tömegesen állít elő. Demagógnak tetsző módon megkérdezhetné az állampolgár, hogy miért kell újra fizetni azért, amit már megfinanszírozott egyszer az állam? Miért csak felkent kutatók léphetnek a levéltárak szentélyeibe, miért kell NAVA pontokra mennünk, ha 1989-es tévéhíradókon akarunk nosztalgiázni?

A Európai Unió által támogatott D4Science projekt magyar képviselője, Dirner Andor a 4Dsoft Kft. képviselőjeként pedig azt bizonygatja derűlátóan, hogy a grid-technológián alapuló e-infrastruktúrák legyőzik az akadályokat, a nyílt és szabad szoftverek ilyen alkalmazása termékenyen hat a tudományágak együttműködésére.

Részletes program

Előadások, helyszín: Millenáris "D" épület, "D" előadó

16:00-16:40 A jelenkor archivumai és a valóság osztályozása - Rév István, OSA Archívum
16:45-17:20 Grid alapú elosztott könyvtárak Európában - gyakorlati lehetőségek - Dirner Andor, 4D SOFT Kft.
17:25-18:10 Az adatvagyon felszabadítása - Kitzinger Dávid, Neumann Kht. - Nemzeti Audiovizuális Archívum

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár