2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Blackpool lett volna Hitler angol rezidenciája

2009. február 24. 08:39 The Daily Telegraph

Korábban ismeretlen, második világháborús hírszerzési térképek árulkodnak arról, hogy Anglia bombázása során Hitler azért döntött Blackpool megkímélése mellett, mert a városka igencsak tetszett nekik, és a sikeres invázió után ott rendezte volna be rezidenciáját.

Az inváziós tervek szerint Blackpool lett volna a Führer főhadiszállása, ahonnan csapatait irányította volna. Ez egyben magyarázattal szolgál arra is, hogy a Luftwaffe gépei miért nem bombázták a várost, annak ellenére, hogy valószínűleg a németek is tudták, hogy ott építették a Wellington bombázókat, és több ezer katona állomásozott a környéken.

A most bemutatott térképeket Hitler a bombázások előtt, a tervezett invázió kapcsán láthatta, és azokat körülbelül egy évvel ezelőtt szerezte meg Németországból a yorki Michael Cole kiadóvállalata. A német hírszerzési térképeken egyértelműen látszik, hogy Hitler nagyon értékesnek tartotta a Blackpool Towert, és a városka kikötőit is. A horogkeresztes lobogót a híres torony csúcsára tűzték volna ki, amely komoly propagandamutatvány lett volna, hiszen az 1894-ben átadott - nem titkoltan a párizsi Eiffel-torony mintájára tervezett -, 158 méter magas építményt ugyanis jó időben 50 kilométerről látni lehet, egyebek mellett olyan nagyvárosokból, mint Liverpool vagy Manchester.

A település elfoglalását gondosan megtervezték, így a különböző parkok és sugárutak megszállását is sikeresen biztosították volna. Mindez sikeresen lehetővé tette volna Hitlernek, hogy Anglia kancellárjaként megfelelőképp kipihenhesse magát.

A német légierő 1940 nyarától próbálta megtörni folyamatos bombatámadásokkal az RAF ellenállását és a brit lakosság morálját, tartós légi fölényt azonban nem tudott kivívni, és az Anglia elleni teljes körű tengeri offenzívára végül soha nem került sor.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár