2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Évszázados rejtélyt oldhatnak meg az egyiptológusok

2009. március 4. 12:48 Discovery News

Néhány nemrég előkerült papirusztöredék segítségével talán egy évszázados rejtélyt is sikerülhet megoldani: végre rekonstruálható és pontosítható lesz a korai egyiptomi uralkodók listája.

A Torinói Museo Egizio pincéjében felfedezett papirusztöredékek a 3000 éves, torinói királylista néven ismert dokumentumhoz tartoznak – tudatta az intézmény. A II. Ramszesz korából származó papírusz további töredékeinek létezésére egyébként fél évszázada már a British Múzeum kutatói is utaltak, amikor 1959-ben megvizsgálták az ókori iratot. Alan Gardiner régész ugyanis több olyan darabot is megemlít feljegyzéseiben, amelyek végül nem kerültek be a múzeumban látható végső rekonstrukcióba. Egy kiterjedt kutatás után a múzeum kutatói most ezeket felfedezték fel.

A vizsgálatok eredményei mindenki számára fontosak lehetnek, ugyanis végre pontosítható lesz majd az egyiptomi uralkodók listája is. Federico Bottigliengo egyiptológus, a múzeum munkatársa szerint ennek segítségével az 1-17. dinasztiák korának királyait sikerülhet helyes sorrendbe rakni. Ez a dokumentum szerinte azért is egyedülálló, mert más hasonló listákkal ellentétben a kisebb és trónbitorlókká nyilvánított vezetők is rákerültek. Ezen felül az uralkodási évek - egyes esetekben hónapok és napok száma is - helyet kaptak a dokumentumon.

A hieratikus nyelven írt dokumentumot Bernardino Drovetti olasz diplomata és felfedező 1822-ben vette meg Thébában. Ekkor más hasonló papiruszokkal került egy dobozba, amely egyben sorsát is megpecsételte: mire megérkezett Olaszországba, a kiszáradt lista apró darabokra töredezett. A kirakós első 48 darabját a később ismertté vált egyiptológus, Jean-Francois Champollion (1790-1832) rakta megfelelő sorrendbe, míg további több száz darabot a német-amerikai régész, Gustavus Seyffarth (1796-1885) rendezett össze. A munka oroszlánrészét 1938-ban Giulio Farina, a múzeum igazgatója végezte el. 1959-ben Gardiner azonban további lehetséges töredékekről számolt be.

A most felfedezett 160 töredék igencsak fontos: azok a dokumentum elejét, és a lista végét mutatják. Éppen ezért a szakemberek abban bíznak, hogy ezekkel a töredékekkel akár a korai dinasztiák történetét is pontosítani lehet majd. Ennek kapcsán már az is felmerült, hogy talán az egyiptomi történelem egyes dátumait, vagy akár a királyok neveit is meg kell változtatni majd.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár