2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Látogatható lesz Sznofru fáraó piramisa

2009. március 17. 08:43 MTI

Első ízben nyitják meg a látogatók előtt a 4500 éves "tört" piramis belső kamráit - jelentette be hétfőn Záhi Havvász, az egyiptomi Legfelsőbb Régészeti Tanács vezetője.

Egyiptom "főrégészének" közleménye szerint a Sznofru fáraó által építtetett piramis egy-két hónapon belül lesz látogatható. Erre a Kairótól délre fekvő területek fejlesztését célzó projekt keretében kerül sor: az egyéves program, amelyet az egyiptomi kormány az ENSZ-szel közösen valósít meg, a térség régészeti emlékeinek megóvását, valamint a környező falvak fejlesztését tűzi célul.

A 100 méter magas piramis a sivatagban, Kairótól 80 kilométerre délre, Dahsúrban található néhány más piramis társaságában. Sznofru, a IV. dinasztia első fáraója, a "tört" és a "vörös" piramis építtetője i.e. 2613 és 2589 között uralkodott. Huni fáraó fia, s Kheopsz (Kufu) apja volt.

Az óegyiptomi évkönyvek Sznofru fáraó uralkodására vonatkozó bejegyzései nagyobb hajók és új királyi palota építéséről számolnak be. A fáraó folytatta Huni médiumi lépcsős piramisának építkezéseit, majd a munkálatok befejeztével a lépcsők közeit feltöltötték, ezzel létrejött az első, gúla alakú piramis. Ekkor Sznofru új piramis építésébe kezdett Dahsúrban.

A terület déli részén emelt úgynevezett "tört" piramis statikai hibák miatt alkalmatlanná vált az uralkodói sír szerepére, ezért Dahsúr északi részén újabb, szabályos alakú piramist építettek számára. Ez a "vörös" piramis". A későbbi korok emlékezetében Sznofru igazságos uralkodóként élt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár