2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megújul a dorozsmai szélmalom

2009. április 10. 12:03 MTI

Megújul a Dankó Pista által is megénekelt Szeged-kiskundorozsmai szélmalom külső faszerkezete; az egyenként kilencméteres lapátokat már kicserélték, és hamarosan új fordítót is kap a szerkezet.

Vass József, a szélmalom gondnoka csütörtökön számolt be arról, hogy az egykori tulajdonosáról elnevezett Faragó-féle szélmalom lapátja 2007-ben törött el, de sokáig nem volt pénz a felújításra. Végül az építményt kezelő művelődési háznak sikerült a Nemzeti Kulturális Alap és a Tájházszövetség pályázatán egymillió forintot nyerni, ami az önkormányzat biztosította önrésszel szűken, de elég a legsürgősebb munkákra. Képek a szélmalomról

A feladatot Kárász Ervin fiatal szegedi ácsmester vállalta el. Az egyenként kilencméteres lapátokat és a keresztgerendát már kicserélték, és a jövő héten új fordítót kap a malom. Ennek a tetőszerkezethez kapcsolódó és egy kerékben a földön végződő alkalmatosságnak volt a feladata, hogy segítségével a molnár szélirányba fordítsa a malom tetejét a lapátokkal. A gondnok bízik benne, hogy hamarosan felkerülhet a lapátokra az új vitorla, amelyet egy helyi kárpitosmester ingyen, önkéntes munkában készít el. Ha nem is rendszeresen, de ünnepnapokon néha újra foroghat a dorozsmai szélmalom.

Az eredeti holland, tornyos formájú felülhajtós rendszerű dorozsmai szélmalmot Czékus Andor helyi gazda építette 1821-ben. Az épületben az emeleti részek a meghajtást, az alsóbb szintek az őrlést és a tárolást szolgálták. A szerkezet 1949-ig, az utolsó szélmolnár, Faragó György haláláig működött, majd mint műemlék állami kezelésbe került. A rendszeres karbantartás elmaradása miatt 1970 tavaszán az átázott és meggyengült falú malomépület összeroskadt. Az újjáépítés egy évvel később kezdődött el és 1973-ra fejeződött be. A malomban ekkor őröltek utoljára búzát és daráltak kukoricát.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár