2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Régészeti szenzáció lehet Kleopátra és Marcus Antonius sírjának feltárása

2009. április 21. 07:40 MTI

A 21. század legjelentősebb régészeti felfedezésének nevezte Záhi Havvász, az egyiptomi Legfelsőbb Régészeti Tanács vezetője, ha sikerülne megtalálni Kleopátra és Marcus Antonius sírját. Az ásatások három éve tartanak az állítólagos sír mellett.

Záhi Havvász bemutatta azokat a leleteket, amelyeket egyiptomi és dominikai régészek az Alexandriától 50 kilométerre nyugatra, a Földközi-tenger partján lévő Taposiris Magna templomában és a körülötte lévő temetőben találtak. Az expedíció immár három éve folytat ásatásokat a térségben.

Tavaly került felszínre egyebek mellett Kleopátra alabástrom szobrának feje, 22 pénzérme az egyiptomi királynő arcmásával, valamint egy Marcus Antoniusnak tulajdonított maszk. Néhány napja tártak fel a templom mellett egy eddig ismeretlen, nagy kiterjedésű temetőt, ahol a régészek eddig 27 sírkamrát és 10 múmiát találtak. A kutatók radarral három sírkamrára bukkantak húszméteres mélységben. Kathleen Martinez dominikai régész szerint a sírkamrák egyike rejtheti a szerelmespár földi maradványait.



Egyiptom "főrégésze" szerint a templom tökéletes hely a sorsüldözött szerelmesek végső nyughelye számára. Amennyiben Kathleen Martineznek és kollégáinak sikerülne megtalálni a múmiákat a föld alatti sírkamrákban, olyan kartusokat kezdenek el keresni, amelyekben Kleopátra neve vagy egy korona található. A kutatók szerint előfordulhat, hogy Marcus Antonius még mindig a római tábornoki egyenruhát "viseli".



Korábban a régészek negligálták a II. Ptolemaiosz által i.e. 300 körül alapított templomot, helyette Alexandriának a 8. századi földrengés során elsüllyedt részére fókuszáltak. A királynő azonban, az örökkévalóságra gondolva, biztonságosabbnak ítélhette Taposiris Magna sziklás vidékét. "Olyan helyre volt szüksége, ahol biztonságban érezheti magát a túlvilágon. Amennyiben másik temetkezési helyet választott volna, mindörökre eltűnhetett volna" - vélekedett Kathleen Martinez, aki 12 évig tanulmányozta Kleopátra életét, míg kiválasztotta az ásatás helyszínét. "Meggyőződésem, hogy Taposiris Magnában temették el őket, Kleopátra korában ez volt a legszentebb hely" - magyarázta a dominikai régész.



Záhi Havvász számára viszont a temető volt a bizonyíték, amelyet vélhetően nemesemberek választottak végső nyughelyül. Felfedezése után kezdeményezte a radarvizsgálatot, amelynek során megtalálták a földalatti sírkamrákat. "Ok nélkül senki sem temetkezett volna a templom mellé. A faraonikus korban azonban láthattuk, miként temetkeztek a piramisok mellé" - hangsúlyozta Egyiptom főrégésze.

Kleopátra egyiptomi királynő (i.e. 69 - Kr. e. 30), a Ptolemaiosz-dinasztia utolsó uralkodója és kedvese, Antonius római hadvezér i.e. 30-ban követett el öngyilkosságot, miután az egyiptomi hajóhad i.e. 31-ben az Aktion-hegyfoknál óriási vereséget szenvedett Octavianus, a későbbi Augustus császár flottájától.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
 <br /><i>AFP</i> <br /><i>AFP</i> <br /><i>AFP</i> <br /><i>AFP</i> <br /><i>AFP</i> <br /><i>AFP</i> <br /><i>AFP</i> <br /><i>AFP</i>

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár