2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Templomok a hadiút mentén

2009. április 22. 08:02 MTI

Négy új, valószínűleg az ókori Egyiptomba érkező külföldi delegációk ámulatba ejtésére szolgáló templomot fedeztek fel a régészek egy háromezer éves városerőd romjai között a Sínai-félszigeten, ahol az óegyiptomi birodalom hadiútját tárják fel.

A hadiutat a sólyomfejű Hórusz istenségről nevezték el, akit az egyiptomiak az ég hatalmas urának tartottak. Az út, amely egykoron Egyiptomot Palesztinával kötötte össze, a mai Rafah közelében húzódik. Az ásatások 1986 óta folynak a térségben, hogy megtalálják a Hórusz-út mentén kiépített erődítményrendszert. A karnaki templomban talált feliratok és ábrázolások tanúsága szerint a Hórusz-út mentén 11 erődítmény volt, amelyek Egyiptom keleti határait védték, közülük eddig mindössze ötöt tártak fel.

A templomokra, köztük a Sínai-félsziget eddigi legnagyobb, vályogtéglából épült szentélyére a Szuezi-csatornától 4 kilométernyire, El-Kantarában bukkantak. A 70 x 80 méteres templomot három méter vastagságú vályogfallal kerítették körül annak idején - mondta el kedden Záhi Havvász, az egyiptomi Legfelsőbb Régészeti Tanács vezetője. Mohamed Abdel-Makszud ásatásvezető szerint a grandiózus templom felfedezése újraírhatja a Sínai-félsziget történelmi és katonai jelentőségét az ókori Egyiptomban.

A templomnak négy kapuja volt, s három, a megtisztulást szolgáló kőmedencéje. A falakon látható díszes felíratok I. és II. Ramszeszt dicsőítik. A régészek szerint a templom grandiózus méretei és színpompás kivitelezése arra szolgált, hogy ámulatba ejtse az Egyiptomi Birodalomba érkező külföldi küldöttségeket. Záhi Havvász szerint az Újbirodalom (i.e. 1569-1081) idején, egészen a Ptolemáioszok koráig a városerődben volt az egyiptomi hadsereg főhadiszállása.

Korábban a régészek megtalálták a Sínai-félsziget északi részén a térség első újbirodalmi templomát, amely egy XVIII. dinasztia korabeli erődítmény helyén épült. Az utóbbi években az ásatások során a térségben II. Ramszeszt és apját, I. Széthi fáraót ábrázoló domborművek sokasága került elő, de feltártak egy sor olyan raktárat is, ahol az Újbirodalom korában a hadsereg a gabonakészleteit és a fegyverzetét tárolta.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár