2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Rekonstruálták a pannóniai téglavető remekét

2009. április 24. 13:02

A Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat szakemberei a 86-os főút Szombathely-Vát közötti nyomvonalán, Vép-Nemesbőd határában egy különleges kora római kori agyagedény darabjaira bukkantak, amelyet sikerült eredeti állapotába visszaállítani.

A Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat régészei a 86-os főút Vát-Szombathely közötti nyomvonalának megelőző régészeti feltárása során egy kora római kori hamvasztásos sírban egy szürke fazék, egy mélytál és egy csupor mellett találták meg a vizsgálatok után összeillesztett agyagedényt - tájékoztatta a Múlt-kort dr. Fülöp Endre Norbert, a KÖSZ régésze. A szakember elmondta: a vizsgálatok során megállapították, hogy a római kori, sárgás-vöröses, alig 55 centi magas tárgy téglaagyagból készülhetett, és alacsony hőfokon égethették ki.

Dr. Fülöp Endre Norbert szerint a készítő külön-külön formázhatta meg fazekaskorongon az alsó hengeres testet, és az ezt lefedő kúpos süveget is, majd még nedves, képlékeny állapotban illeszthette össze a két részt. A szakember szerint csak ezt követően történt meg az ajtónyílás kivágása az alsó hengeres részen, amit az is bizonyít, hogy a felette lévő teher miatt nem roskadt be vagy deformálódott a kivágás. A vizsgálat alapján azt is megállapították, hogy az ajtó nyílásának peremezését nedves kézzel végezte az ismeretlen mester.

Az agyagtárgy rendeltetéséről nem sokat tudunk, a szakemberek szerint valószínűleg urnaként használhatták egy temetkezés során. Ezt bizonyítják a sírban talált töredékek, amelyek a többi melléklet szintjén helyezkedtek el. Az urnát tehát nem a sírra helyezték,- mint azt egyébként eredeti funkciója kívánná, hanem az a halottal együtt a temetés során került a hamvasztásos sírba. A szakember szerint az alapanyag és az alkalmazott technika aklapján valószínűnek tűnik, hogy a töredékeiből összeillesztett római kori emléket nem fazekas, hanem egy korongozásban gyakorlott téglavető készíthette.

A szakemberek feltételezése szerint a 86-os főút új nyomvonalán előkerült tárgy leginkább lámpaházikó lehetett, de mégsem használhatták ún. világító toronyként, mivel csak egynyílású, s így csak csekély fényt tudott kibocsátani.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár