2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Tudományos konferencia a Nemzetőrségről

2009. május 7. 08:57

2009. május 20-án a budai várban, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum dísztermében tartanak tudományos konferenciát a Nemzetőrség hazai történetéről.

A Nemzetőrség az 1956-os forradalom idején a szovjet megszállók ellen küzdő szervezet volt, amely a honvédség, a rendőrség és a civil ellenállók csoportjait volt hivatva összehangolni egységes parancsnokság és politikai irányítás alatt. A Nemzetőrség 1956. október 31-én alakult meg a Kilián laktanyában, Nagy Imre miniszterelnök jóváhagyásával. Parancsnoka Király Béla, helyettese Kopácsi Sándor lett. További részletek a Nemzetőrjelvényről

Az 1956-os Nemzetőrség Hagyományápoló Tanácsa szervezésében, és Sólyom László köztársasági elnök fővédnöksége alatt megrendezésre kerülő tanácskozáson a téma szakértői a katonai szervezet hazai történetének részleteit elevenítik fel. A megnyitó előadáson Holló József, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum főigazgatója a nemzetőrség történetének kutatásáról beszél majd, őt pedig Hermann Róbert követi, aki az 1848-49-es szabadságharc hadtörténetéből idézi fel a szervezet történetét.

Egy rövidke szünet után Eörsi László Fegyveres felkelőcsoportok, mint a nemzetőrség megalakításának előzményei címmel tart előadást, Szakolczai Attila pedig az 1956-os nemzetőrség megalakulásának részleteibe avat majd be. Szintén ebben a témában ad majd elő Horváth Miklós is, a kérdés vidék történetét pedig Erdős Ferenc bővíti, aki Sztálinváros - Dunapentele nemzetőreiről beszél majd, illetve Szántó László pedig a Somogy megyei események részleteibe avat be. Az előadásokat M. Kiss Sándor zárja, aki a nemzetőrök szerepét átfogóan próbálja meg értékelni.

Időpont: 2009. május 20. 09:00-15:00
Helyszín: Hadtörténeti Intézet és Múzeum, Díszterem
Cím: 1014 Budapest Kapisztrán tér 2-4.


A részletes program letöltése

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár