2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A rendszerváltás feltárásával ismerkedett a köztársasági elnök

2009. május 7. 17:47 MTI

Sólyom László köztársasági elnök az 1956-os Intézetben tett látogatást, ahol többek között a magyarországi 1989-es rendszerváltás történetének feltárásával ismerkedett csütörtökön Budapesten.

Az államfő a megbeszélésen elmondta, hogy 1956-tal foglalkozó ünnepi beszédeinek írásához felhasználja az intézet kiadványait, egyebek mellett ezekből pontosítja az adatokat. Hangsúlyozta: "fontos a szakmai hang" ezekben a protokolláris szövegekben.

Sólyom László átadott az 1956-os Intézet igazgatójának egy Gloria Victis című 1956-os verseskötetet, amelyet a forradalom és szabadságharc tízedik évfordulójára adtak ki Münchenben. Ezen kívül megkapta az intézmény a köztársasági elnöktől a Valóság című 1956-os újság egy restaurált példányát.

Az intézmény vezetője, Rainer M. János a találkozáson kiemelte, hogy a 20. század történelmének legpozitívabb fordulata, a magyar demokratikus átalakulás lélektani fordulópontja volt 1989 eseménysorozata. Az igazgató bemutatta Sólyom Lászlónak egyebek mellett az 1956-os Intézet oral history (szóbeli visszaemlékezéseket tartalmazó) archívumát, könyvtárát, internetes fejlesztéseit. A találkozó nyilvános részén Rainer M. János elmondta: egy hónapon belül elindítják az Egy nap anatómiája című multimédia internetes tartalomszolgáltatást, amely a rendszerváltás hazai történetét dolgozza fel.

Bemutatta a tervezett tartalmat, amely egyebek mellett olyan dokumentumokat is tartalmaz, mint a Nagy Imre és társai újratemetését kezdeményező Történelmi Igazságtétel Bizottság 1988-1989-es jegyzőkönyvei és belső feljegyzései vagy a Magyar Szocialista Munkáspárt különböző testületeinek Nagy Imrével kapcsolatos jegyzőkönyv-részletei. Felkerülnek az internetre a Belügyminisztérium III. főcsoportfőnökségének "az akkori eseményeket befolyásolni igyekező" jelentései és akciótervei is - közölte. Mozgóképek és hangzóanyagok mellett segédanyagként a témához kapcsolódó kronológiát, bibliográfiát és a fontosabb szereplők életrajzi adatait is közzéteszik - közölte az igazgató.

Germuska Pál, az 1956-os Intézet titkára arról beszélt, hogy az Európai Unióban felismerték a kommunizmus objektív, történészi feltárásának szükségességét, ezért hozott az Európai Parlament egy hónapja állásfoglalást "az európai lelkiismeretről és a totalitarizmusról". Ugyanakkor sajnálatát fejezte ki - és mint mondta, ezért említik meg ezt az államfőnek is -, hogy az Országgyűlés nem foglalkozott ennek jelentőségével. Reménykeltőnek nevezte ugyanakkor, hogy ez az állásfoglalás felszólította a tagállamokat: hozzák létre a totalitárius rendszerek áldozatainak európai dokumentációs központját és emlékművét.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár