2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A gyarmati csapatokra emlékezett Sarkozy

2009. május 9. 15:43 MTI

A második világháborúban a franciák oldalán harcoló "gyarmati csapatok csodálatos bátorságára" emlékezett pénteken a francia elnök a náci Németország felett aratott győzelem 64. évfordulóján.

"Franciaország soha nem felejti el az áldozatvállalásukat... úgy harcoltak Franciaországért, mintha a saját hazájukért harcoltak volna" - hangsúlyozta ünnepi beszédében Nicolas Sarkozy a dél-franciaországi Sainte-Maxime-ban, az úgynevezett provence-i partraszállás helyszínén.

A normandiai partraszállást követően, 1944. augusztus 15-én, a Földközi-tenger La Nartelle nevű partszakaszán nyitották meg a szövetségesek a második frontot Franciaországban. "Nem a provence-i partraszállás döntötte el a háború kimenetelét, de alapvető szerepet játszott abban, hogy Franciaország részese lett a végső győzelemnek" - mondta a francia elnök.

Hozzátette: "Normandiában a szövetségesek biztosították a katonai erő nagy részét. Provence-ban viszont a francia csapatok adták a legnagyobb erőt. Május 8-án nemcsak a nácizmus felett aratott győzelmet ünnepeljük, hanem azt is, hogy legyőztük önmagunkat". Az amerikaiak oldalán 250 ezer francia katona szállt partra La Nartelle-ben, s köztük "a gyarmati csapatok csodálatos bátorságot tanúsítottak" - emlékeztetett az államfő.

A második világháborúban a franciák oldalán megközelítőleg 130 ezer afrikai katona harcolt, közülük 55 ezer tunéziai, marokkói, algériai és fekete-afrikai országokból származó katona vesztette életét. A megemlékezést nagyszabású katonai légi és vízi parádé követte a provence-i partszakaszon. Másodszor fordult elő, hogy a második világháború végét jelentő, 1945. május 8-i győzelem napján a hivatalos állami ünnepséget nem Párizsban rendezték. Tavaly a normandiai partraszállás helyszínén, Ouistrehamban emlékezett meg Nicolas Sarkozy a győzelem napjáról.

A normandiai partraszállás idei évfordulóján, június 6-án Barack Obama amerikai elnök is részt vesz a hivatalos francia megemlékezésen. A provence-i látogatás előtt Sarkozy délelőtt Francois Fillon miniszterelnökkel és kormányának több tagjával közösen megkoszorúzta Charles de Gaulle tábornoknak a párizsi Champs Elyées-n található szobrát.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár