2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Vasfüggöny épülhet a Terror Háza elé

2009. május 12. 16:58 MTI

Hozzájárult a Fővárosi Közgyűlés kulturális bizottsága keddi rendkívüli ülésén ahhoz, hogy a Terror Háza Múzeum előtti zöldterületen egy szobor-jellegű műalkotással állítsanak emléket a vasfüggöny 1989-es lebontásának.

Az 1949-1989-es történelmi korszakot megidéző kompozíció arra kíván emlékeztetni, hogy Magyarországot negyven éven át "vasfüggöny" néven ismert határzár választotta el Nyugat-Európától. A felállításához szükség van a városképvédelmi bizottság múlt heti elutasító döntésének megváltoztatására.

A kulturális bizottság érdemi vita nélkül, csaknem egyhangúlag támogatta a kompozíció felállítását. P. Szűcs Julianna (MSZP), aki tartózkodott, úgy vélte, hogy nem a legszerencsésebb helyre kerül ez a mű, "nem biztos, hogy az Andrássy úti járókelők szeretni fogják ezt". Példaként említette, hogy az esztétikailag kiváló 1956-os emlékmű sincs jó helyen a Felvonulási térnek a jelenlegi részén. Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója elmondta: a szobor azt akarja jelképezni, hogy Magyarország nem csak 1956-ban, hanem a vasfüggöny lebontásával is történelmet írt. Fontos, hogy erre felhívjuk a figyelmet - tette hozzá.

A Terror Háza Múzeum Közalapítványa által felkért F. Kovács Attila építész-belsőépítész egyik tervét a Budapest Galéria bírálóbizottsága is támogatta. A szakértők szerint a felállításra javasolt 380 centiméter hosszú, 296 centiméter magas és 80 centiméter széles kompozíció, a brutális, rozsdás lánctömeg szinte eszköztelenül, mégis hatásosan képes érzékeltetni azt, hogy Magyarországot 40 éven át "vasfüggöny" néven ismert határzár választotta el Nyugat-Európától.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár