2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Konzuli palota lesz a világ legnagyobb kirakósából

2009. május 14. 13:44 MTI

A világ legnagyobb "kirakós játéka" készül Epheszoszban, ahol az egykori római konzul, Gaius Flavius Furius Aptus palotáját próbálják helyreállítani.

A mai Törökország területén található Epheszosz görög polisz volt Kis-Ázsia keleti partvidékén. Iónia legfontosabb metropolisza a Prion hegy lábánál, a Kaüsztrosz folyó torkolata közelében, Kolophón és Magnészia között feküdt. A város, amelyet a mitológia szerint az amazonok alapítottak, fontos kereskedelmi központ volt az ókorban, az epheszoszi Artemisz-szentély, amely i.e. 550 körül épült, az antik világ hét csodájának egyikének számított.

Az epheszoszi előkelőségek a domboldalon emelt villákban laktak. Mind közül a legimpozánsabb Gaius Flavius Furius Aptus palotája lehetett, amelyben a római konzul i.sz. 275-ben lakott. A díszterem 178 négyzetméteres volt, falait márvány borította. Az idők folyamán a várost többször földrengés sújtotta, a palota leomlott, maradványai pedig mélyen a talajba süllyedtek. Az épület feltárása néhány éve kezdődött, azóta 120 ezer törmelékdarabot hoztak a felszínre.

Sabine Ladstatter helyettes ásatásvezető szerint elsőként a dísztermet akarják helyreállítani, a 120 ezer darabnyi törmelék az egykori falak 90 százalékát teszik ki. Mint Ladstatter hozzátette, lézeres berendezéssel "osztályozzák" a törmeléket, hogy minden darab a fal megfelelő helyére kerüljön. A helyreállítás költségeit 300 ezer dollárra (62 millió forintra) becsülik.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár