2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szkíták, királylányok és mesebeli lények majálisa

2009. május 15. 10:12

A Magyar Nemzeti Múzeumban 2009. május 16-17-én, tizennegyedik alkalommal rendezik meg a Múzeumok Majálisát. Közel 100 múzeum költözik majd be a Múzeumkertbe, ahol a különleges programok mellett a magyar történelem neves és eddig kevésbé ismert főszereplőivel is találkozhatnak a látogatók.

Múzeumi Világnap, Múzeumok Majálisa, Múzeumkert - az elmúlt tizennégy évben ezek a fogalmak összekapcsolódtak. A Múzeumok Majálisa a magyar múzeumok ünnepe, egy olyan hétvége, amely Európában egyedülálló módon mutatja be a magyar kulturális intézmények életét és sajátosságait. A kulturális fesztiválon idén a „Múzeumok és Turizmus” jelszó jegyében közel száz múzeum mutatja be egyedi arculatát. A programon a szervezők időutazásra várják a látogatókat, hiszen nemcsak Ferenc József, hanem maga a legendás lovag, Szent György, a középkor neves királylányai, híres török kori vitézek és az évezredekkel ezelőtt élt lovas nomádok, a szkíták és legendás aranykincseik is ott lesznek a Múzeumok Majálisán.

Koncertek, előadások, tárlatvezetések, történeti játszótér, színes programok felnőtteknek és gyermekeknek - egy olyan rendezvény várja május 16-17-én a látogatókat, amely az egész családnak kikapcsolódást jelenthet. A Múzeumkertbe ezen a hétvégén ellátogatók megismerhetik többek között a Néprajzi Múzeum mesebeli „Sárkány–Gyárát”, a középkori híres okleveleket kiállító hiteleshelyek működését, a technika iránt érdeklődők pedig a reneszánsz kor dunai vízgépeinek mechanikáját vizsgálhatják meg. A Börtönmúzeum a rácsok mögötti világ pillanataiból idéz, a Mentőmúzeum közreműködésével egy mentőakció szemtanúja lehet a kíváncsiskodó.

Ferenc József császár már a Majális első napján, a déli harangszó előtt kereken egy órával várja alattvalóit a Nemzeti Múzeum főépületében, ahol az uralkodó szokásos évi képzeletbeli audienciáját tartja majd. A Majálison a számtalan látványos tudományos kísérlet mellett az alkímia titkai után érdeklődők „hamis arany” előállításával is próbálkozhatnak. Akiket a kézműves mesterségek érdekelnek, azokra nagy kihívás vár: a vásári hangulatban a gyermekek török kori vitézek fegyvereit készíthetik el, a felnőttekre pedig úri hímzés és a szkíták ötvös-remekeit idéző fémdomborítás vár.

A szervezők idén különös figyelmet fordítanak a magángyűjtemények, a tájházak és az irodalmi emlékházak világára. A Magyarországi Tájházak Szövetsége szervezésében a Múzeumkertben az ország különböző vidékeiről érkeznek tájházak. Az irodalmi emlékházak között mutatkozik be a Tüskevár és a Vuk írójáról, Fekete Istvánról elnevezett dombóvári múzeum.

A hagyományokhoz híven szombaton 10 órakor az ünnepélyes megnyitón kihirdetik „Az Év Múzeuma” és a „Vendégbarát Múzeum” pályázat díjazottjait. A hétvégi program alatt pedig a majálisozók is szavazhatnak: a legigényesebben kialakított múzeumi sátorbelső és a legélvezetesebb programot kínáló múzeum címéért közel százan versengenek majd.

A Majális ideje alatt a múzeumban tárlatvezetések várják az érdeklődőket, ahol megismerhetik a magángyűjtő, Hermann Róbert 1848-as gyűjteményét és a szkíták évezredes aranykincseit is. A Múzeumi Világnap alkalmából a Magyar Nemzeti Múzeum állandó kiállításai ingyenesen, a Szkíta aranykincsek című kiállítás pedig 50% kedvezménnyel tekinthető meg. Május egyébként a család hónapja a Nemzeti Múzeumban, mivel a családok a hónap folyamán 50%-os kedvezményben részesülnek a szkíta kiállítás családi belépőjegyének árából.

A Múzeumok Majálisán reggel 9-től este 9-ig várják az érdeklődőket. A belépés díjtalan!

www.majalis.hu

www.mnm.hu

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár