2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Felejtenék végre Hitlert a németek

2009. május 21. 09:28 The Daily Mail

Hatvan évnyi önutálat és szégyenkezés után a németek végre újra szeretik magukat és országukat - derül ki egy új tanulmányból, amelyet a berlini fal lebontásának 20. évfordulója alkalmából készítettek.

A németek idén a berlini fal lebontásának és a kommunizmus végének 20., illetve az NSZK alapításának 60. évfordulójára emlékeznek. A düsseldorfi Azonosság Alapítvány (Identity Stiftung) ebből az alkalomból készítette el felmérését, amelyből kiderül, hogy jelenleg kétszer annyian büszkék arra, hogy németek, mint nyolc évvel ezelőtt. A felmérés szerint a fiatalok szeretik az országot, amelyben élnek, ám a megkérdezettek 73 százaléka szerint még ennél is több önbizalomra lenne szükségük.

Eugen Buss, a Hohenheimi Egyetem szociológia professzora szerint "a németek lelkét megtörte és hiteltelenné tette a náci korszak, és nagyon sok időre volt szükség a gyógyuláshoz". A professzor szerint a helyzet végre lassan normalizálódni látszik.

1945 után a nacionalizmus az egyik leggyűlöltebb fogalom lett Németországban, annak ellenére, hogy a világháborús és náci múlttal az ország egészen az 1960-as évekig nem volt hajlandó szembenézni. Ez mostanra megváltozott, és a szégyen helyett a legtöbben egy érdekes történelmi periódust látnak az 1930-as években. Ennek is köszönhető, hogy Hitler egykori bunkerének helye, vagy müncheni lakása illetve a Sasfészek is kiemelt turisztikai szenzációvá váltak. A történelem más korszakai is felértékelődtek: a könyvesboltokban eladási csúcsokat döntögetnek a Poroszországról, a középkorról vagy éppen a Német-római Császárságról készített munkák.

Az egykori keletnémet területeken mindezek ellenére nagyon megerősödtek a neonáci, szélsőjobboldali szervezetek is - ez azonban sokszor a gazdasági helyzettel, és a kilátástalan szociális körülményekkel magyarázható.

Németországban a felmérés szerint egyre több helyen lehet látni a nemzeti lobogót is, emellett nemrég az is felmerült a parlamentben, hogy visszaállítanák a Vaskeresztet, amellyel a külföldön harcoló német katonákat tüntetnék majd ki. Van azonban egy tényező, amiben a németek elmaradnak Amerika mögött: a megkérdezetteknek csupán 14 százaléka halna meg hazájáért, jóval kevesebben, mint Angliában, vagy az Egyesült Államokban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár