2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A klíma kényszerítette alkalmazkodásra a Karib-térséget

2009. május 29. 10:47 MTI, Science Daily

A múltbéli tapasztalatokból okulva sikeresen alkalmazkodhatunk a jelenlegi éghajlatváltozáshoz - állítja egy nemzetközi kutatócsoport. Egy tíz éves kutatás eredményei szerint a legutolsó jégkorszaktól Amerika felfedezésig markáns változásokra kényszerítette a Karib-térséget az éghajlatváltozás.

"Távoli őseinknek szembe kellett nézniük az emelkedő tengerszint és a szélsőséges időjárás okozta veszélyekkel, a klímaváltozás miatt eltűnt növényfajták kiváltotta éhezéssel, de megtanultak alkalmazkodni" - hangsúlyozta a kutatást irányító Jago Cooper, a Leicesteri Egyetem régészeti és ókortörténeti intézetének tudósa.

A kutatás, amelyben brit, kubai és kanadai tudósok is részt vettek, 1997-ben indult. A tudósok a Karib-térségben régészeti leletek és paleoökológiai adatok sokaságát, a települések struktúrájának változását, az élelmezési stratégiákat és a házépítés módszereit vizsgálták, ennek alapján következtettek arra, hogy miként alkalmazkodott a térség lakossága i.e. 5000 és i.sz. 1492, vagyis Amerika felfedezése közötti időszakban az éghajlatváltozáshoz. A tanulmány a New Scientist legújabb számában látott napvilágot.

A legutolsó jégkorszak végétől 5000 év alatt a karibi térségben 5 méterrel emelkedett a tengerszint. A hurrikánok, a tengeri viharok nem csak a parti részeket, hanem a beljebb lévő térségeket is sújtották. Emelkedett a talajvíz szintje, amely ráadásul sóssá vált. A lakosság azonban nemcsak hogy nem hagyta el a parti sávot, hanem a lagúnákban cölöpházakban élt.

Jago Cooper szerint a modern településeket sokkal jobban veszélyeztetik az árvizek, mivel "sérülékenyebb" helyeken létesültek. A bennszülöttek cölöpházai viszont biztonságban voltak, a víz a cölöpök között örvénylett, de nem jutott be a lakóhelyiségekbe. A prekolumbián településeket gyakorta barlangok közelében hozták létre, így a lakosoknak volt hol menedékre lelniük a hurrikánok idején. A házakat helyi nyersanyagból építették fel, így ha a természeti csapás következtében károsodtak is, könnyű volt újjá építeni őket. A vizsgálatok arra is fényt derítettek, hogy miként "diverzifikálta" a karibi lakosság az élelemtermelést, hogy megküzdjön a táplálékforrások szűkös voltával.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár