2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nemzeti sérelmek miatt bontanák le a romániai Ördögkút kastélyát

2009. június 4. 16:03 MTI

Lebontatná a romániai ördögkúti (Treznea) Bay-kastélyt a Szilágy megyei község önkormányzata, ugyanis a helyi polgármester szerint a település lakosai "nem nézik jó szemmel" a műemlék épületet, amely "a magyar honvédek 1940-ben elkövetett mészárlására emlékezteti őket".

Az elöljáró szerint a kastély elhelyezkedése gátolja a település fejlesztését, ugyanis a helyén orvosi rendelőt, lakásokat és egy modern sportkomplexumot építenének.

"A kastély jelenleg romhalmaz, veszélyforrás és fertőző góc a falu kellős közepén. A helyi lakosok, akik szemtanúi voltak az 1940-es atrocitásoknak - amikor a horthysták meggyilkoltak 86 falubelit -, illetve utódaik nem nézik jó szemmel a háborús bűnössé nyilvánított Bay Ferenc egykori birtokát" - közölte Ionel Stanciu ördögkúti polgármester. Ezért az ingatlan visszaminősítését kérték a román művelődésügyi minisztériumtól, hogy azt le lehessen bontani. Ezzel a Szilágy megyei kulturális igazgatóság szakreferense nem ért egyet, szerinte az ingatlant inkább restaurálni kellene.

Szabó Bálint építőmérnök, műemlékvédő szakember a Krónikának elmondta, hogy műemlék épületet csak akkor lehet visszaminősíteni vagy törölni a védett épületek listájáról, ha a kezdeményező szakvéleménnyel bizonyítja, hogy életveszélyes állapotban van, vagy ha művészettörténészek igazolják, hogy nem rendelkezik azokkal az értékekkel, amelyek alapján műemlékké nyilvánították.

A 19. század közepén, neoromantikus stílusban épült kastély két épületszárnyból áll, amelyeket a velencei Sóhajok hídja mintájára épült átkelő köt össze. Az ingatlant 1944-ig a Bay-család birtokolta. A második világháború után a helyi termelőszövetkezethez került, majd évtizedekig üresen állt. Mivel több mint fél évszázada nem végeztek rajta karbantartási munkálatokat, a kastély egy része 2003-ban leomlott, és az épületegyüttes maradéka is nagyon romos.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár