2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Felfedték Pinochet ecuadori szeretőjét

2009. június 15. 13:29 MTI

Augusto Pinochet néhai chilei diktátornak szerelmi románca volt egy ecuadori nővel 50 évvel ezelőtt - ez derül ki egy Chilében most megjelent könyvből, amely újabb árnyat vet arra a családra, amely 17 éven át uralkodott a dél-amerikai országban.

Fernando Vega és Claudia Farfán újságírók Pinocheték magántörténelme (Historia privada de los Pinochet) című könyvükben felfedik, hogy milyen szerepet játszott a tábornok életében egy asszony, akit Piedad Noénak hívtak. „Piedad volt élete egyik nagy szerelme. Nem tudta őt elfelejteni. Annyira nem, hogy még feleségül is akarta venni” - magyarázta a könyv sajtóbemutatóján Farfán, aki Vegával együtt 2006 nyarán, alig fél évvel Pinochet halála előtt kezdte el az oknyomozást.

A kötet egy klán tündöklését és bukását mutatja be, amely 1973 és 1990 között abszolút hatalmat gyakorolt Chilében és amely akkor omlott össze végleg, amikor kiderült, hogy Pinochet külföldi bankszámlákra mentette ki vagyonát. E történet része a diktátor házassága (1943-ban vette feleségül Lucía Hiriartot), amelybe 1957-ben avatkozott be a quitói Piedad és két éven át szoros viszonyt ápolt a leendő elnökkel.

A gazdag quitói kereskedő lánya, az ecuadori felső tízezer tagja, három gyermek anyja éppen elvált első férjétől, amikor megismerkedett Pinochettel, akivel kapcsolata titokban zajlott, ám annál tartósabb maradt. Pinochet azonban, aki akkoriban Ecuadorban élt családjával együtt, hogy megszervezze az ország katonai akadémiáját, saját karrierjét előbbre helyezte a szív parancsolatainál és 1959-ben visszatért feleségével Chilébe és eltemette hűtlenségét.

Mindazonáltal a titkos szálak megmaradtak szeretőjével egy bőséges levelezés és néhány találkozás révén. Például 1983-ban, hét évvel halála előtt, Piedad Chilébe utazott szerelméhez. Az ecaudori asszony így egyfajta kísértetként lebegett a Pinochet-család felett, amelyre amúgy is árnyat vetett a tábornok „aszimmetrikus” házassága, mivel valósággal alárendeltjeként bánt feleségével - mondta Farfán. Ugyanakkor nem hiszi, hogy Piedad lenne az anyja Pinochet feltételezett hatodik gyermekének, akinek létezése mítosszá vált és bár senki sem tud róla semmi biztosat, mégis a mai napig szóbeszéd tárgya magas quitói körökben.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár