2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Gladiátorok küzdöttek Pannonia fővárosában

2009. június 22. 12:24

Az ókori Pannonia provincia fővárosa, Carnuntum római katonai tábor és polgárváros a hétvégén megint gladiátorok küzdőterévé alakult. A Bécshez közeli Duna-parti római város régészeti parkjában legközelebb július 18-19-én, majd augusztus 22-23-án lesz lehetőség az ókori látványosságok megtekintésére.

Az i.sz. 6. évben Tiberius, a későbbi császár egy védfallal megerősített téli táborhelyet hozott létre Carnuntumban – ezzel az intézkedésével a későbbi jelentős római nagyváros alapjait fektette le. Ma a Carnuntum Régészeti Park látogatóit korhűen restaurált és újra felépített épületek, illetve az egykori városlakókról és nagyszabású ünnepségeikről szóló szórakoztató történetek csábítják időutazásra abba az elfeledett korba, amikor Carnuntum még a világtörténelem része volt.

A Bad Deutsch-Altenburg-i amfiteátrum, amely manapság az egyetlen látható része a légióstábor körül elterülő egykori katonavárosnak, Carnuntum korai időszakába csábít időutazásra. Az i.sz. 6. évben létrehozott, védfallal megerősített téli tábort az i.sz. 50-es évek közepén egészítették ki a légióstáborhellyel – ebből nőtte ki magát tulajdonképpen a későbbi Duna-parti nagyváros. 106-ig Pannonia tartomány, majd annak kettéosztása után Felső-Pannonia (Pannonia Superior) fővárosaként a helytartó székhelye volt.


A civil polgárok életének luxusához és kényelmével szemben a katonai táborban élő római légiósok életét az engedelmesség és a római légiókban uralkodó fegyelem határozta meg. A katonai tábor (castra legionis) körül létrejött egy civil katonaváros (canabae legionis) is, ahol a katonák családjai, valamint kereskedők és kézművesek telepedtek le.

A katonai tábor és a katonaváros ma a föld alatt fekszik, de az i.sz. 1. évszázad közepén itt teremtették meg Carnuntum felemelkedésének alapjait. A város ekkor került fel a világpolitika térképére, valamint lett a Borostyánkőutat és a limesutat összekötő kereskedelmi csomópont. A katonai tábor falai elismerést követelően magasodtak a táj fölé, és a tőle északra eső, germán fennhatóságú területekről is már messziről magukra vonták a figyelmet. A katonai tábor több évszázadon át nyújtott biztonságot és jómódot a Duna-parti város lakóinak.

A Petronell-Carnuntum és Bad Deutsch-Altenburg közötti egykori római főútvonal (via principalis) mentén található katonai táborban tett kirándulás varázslatos utazás a múltba. A Petronell-Carnuntum és Bad Deutsch-Altenburg között félúton található amfiteátrum lélegzetelállítóan idézi vissza a római légiósok kemény mindennapjait és a gladiátorok egyedülálló világát.

A római korba tett időutazás fénypontját a Bad Deutsch-Altenburgban található Carnuntumi Múzeumban tett látogatás jelenti. A Carnuntum Régészeti Park kincstárát Friedrich Ohmann építész tervezte egy római vidéki villa stílusában. A múzeumot 1904-ben Ferenc József császár nyitotta meg.

A látogatók itt az ókori Carnuntumból származó, egyedülálló leleteket csodálhatják meg. A kiállított ékszereket, használati eszközöket, fegyvereket, valamint vallási tárgyakat aprólékos munkával restaurálták, hogy visszaidézzék a rómaiak csodálatos világát.

Legközelebb július 18-19-én, majd augusztus 22-23-án lesz lehetőség a római gladiátorok kűzdelmének megtekintésére.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár