2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az emlékezés kultúrájáról tanácskoztak Berlinben

2009. június 24. 12:01 MTI

Hét volt kommunista ország egykori állambiztonsági archívumait kezelő szervezetei a politikai rendőrségek tevékenységével kapcsolatos történelmi oktatás kérdéseiről, valamint az emlékezés kultúrájáról tanácskoztak Berlinben.

Az egykori német állambiztonsági hivatal, a Stasi iratait kezelő szövetségi archívum kezdeményezésére 2008 decemberben létrehozott hálózat immár második tanácskozását tartotta, az alakuló ülést követően azonban ez volt az első tematikus találkozó. A titkosszolgálati levéltárakkal foglalkozó európai hálózat munkájában a német, a lengyel, a cseh, a szlovák, a magyar, a bolgár és a román intézetek vesznek részt. A korábbi Történeti Hivatalból létrejött Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárát képviselő Zsidai Ágnes egyetemi docens, a történeti levéltár jogtanácsosa syerint a tanácskozás arról szólt, hogy a múlt feldolgozása milyen szerepet kapjon a nevelésben, illetve a politikai képzésben.

A politikai képzés fogalmához Magyarországon az egykori "agitpropos" tevékenység miatt még mindig negatív képzettársítás fűződik. Németországban ugyanakkor a politikai képzés igen fejlett. Zsidai Ágnes előadásában is arra hívta fel a figyelmet, hogy a családban, a szűkebb környezetben kell először a demokratikus, a toleráns, a nyitott gondolkodásmódot és cselekvést megtalálni. A résztvevők egyetértettek abban, hogy az általános- és a középiskolákban a fiatalok képzése e tekintetben nincs a helyén. Közös probléma az is, hogy nincsenek találkozók az érintettekkel, az áldozatokkal - fogalmazott Zsidai Ágnes.

Javaslatok hangzottak el arra, hogy az egykori állambiztonsági szervezetek tevékenységének megismerésén túl foglalkozni kellene az akkori állambiztonság és a pártok viszonyával. Sőt, több résztvevő azt indítványozta, hogy az együttműködést ki kellene terjeszteni a balti országokra és olyan más országokra is, amelyek még nem tagjai az Európai Uniónak. Zsidai Ágnes utalt arra, hogy az együttműködéssel kapcsolatban egy folyamatról van szó, az egyes országokban a kutatással, illetve a feldolgozással kapcsolatban különböző a társadalmi és politikai, valamint a jogi háttér. A "mintát" ugyanakkor Németország jelenti.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár