2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Eltávolítják Sztálin óriásportréit Voronyezs főutcáiról

2009. június 24. 18:18 MTI

A szovjet diktátor születésének 130. évfordulóját óriásportrék kihelyezésével ünnepelte a dél-oroszországi Voronyezs főutcáin a helyi kommunista pártszervezet. A városi hatóságok legkésőbb vasárnapig eltávolíttatják a plakátokat.

A szovjet szuperhatalom megalapítója egyre gyakoribb vendége a tömegmédiának, s vele a szovjet múlt újrateremtésének mozzanatai is egyre gyakrabban kerülnek be a hírekbe. A legutóbbi május elsején például kétezer pionírt avattak fel a moszkvai Vörös téren, szerdai számában a Nyezaviszimaja Gazeta című moszkvai lap pedig arról számolt be, hogy tíz darab gigantikus (háromszor hat méteres) Sztálin poszter látható néhány napja Voronyezsben.

Az óriásplakátokon Sztálin a generalisszimuszi egyenruháját viseli, a háttérben vörös, sarló-kalapácsos zászlóval és a Szovjetunió elleni német támadáskor kiadott jelszóval: "A győzelem a miénk lesz". A helyi pártszervezet úgy is el tudta helyezni plakátjait, hogy több reklámcég egyértelműen elutasította a megrendelést.

Egy 2007-ben kiadott iskolai történelemkönyv Sztálint "a Szovjetunió egyik leghatékonyabb vezetőjeként" mutatta be. A könyv azért is kiváltotta történészek tiltakozását, mert igazolni próbálta a sztálini tisztogatásokat. 2008 végén az Oroszország dicsőségéről rendezett televíziós szavazáson Sztálin a 3. helyet szerezte meg Alekszandr Nyevszkij herceg, a teuton lovagok legyőzője és Pjotr Sztolipin, II. Miklós cár 1911-ben meggyilkolt reformer miniszterelnöke előtt.

A városi hatóságok - alighanem az országos figyelem hatására - úgy döntöttek, hogy legkésőbb vasárnapig eltávolíttatják a plakátokat. Felmerült az is, hogy a cégektől, amelyekhez az érintett reklámtablók tartoznak, megvonják a működési engedélyt, erről azonban még nincs végleges döntés, jogi konzultációk folynak a kérdésben. Az Oroszországi Föderáció Kommunista Pártja (KPRF) - a duma második legerősebb pártja - nevében Ivan Melnyikov, a pártelnök első helyettese és egyben a duma alelnöke támogatásáról biztosította a voronyezsi kommunisták kezdeményezését és azt, hogy decemberben emlékezzenek meg a vezér születésének évfordulójáról. Mint mondta, nem érti, mi a korszerűtlen Sztálin emlékében, hiszen például a múlt század harmincas éveiben, az akkori gazdasági válságban ipari üzemeket és egész városokat építtetett.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár