2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Saját zsebből ásták a neolit sírokat

2009. június 30. 14:01 Kovács Olivér

A tettes ugyan mindig, a régész azonban csak ritkán tér vissza a tett színhelyére. Bátaszék határában most mégis ez történt, ráadásul a korábban az M6-os autópálya nyomvonalán kutató régészek saját szakállukra folytatták az újkőkori lelőhely feltárását.

„A bátaszéki újkőkori lelőhely a lengyeli kultúra egyik legfontosabb megjelenési helye Európában” - mondta el a műemlékem.hu-nak Gallina Zsolt. Az ásatásvezető régész hozzátette: 2006-ban kezdtek el itt az autópálya építése miatt megelőző feltárásokat folytatni, több múzeum és intézmény is dolgozott az elmúlt években a területen. Több mint 2500 sírt tártak, túlnyomó részük az úgynevezett lengyeli kultúrához tartozó népcsoporthoz köthető. Ezek a temetkezések körülbelül hatezer évesek lehetnek.

„Általában túlvilági útravalóval látták el a korszak halottait”
- jelentette ki Gallina Zsolt. A terményekkel teli edények mellett felbukkannak kőeszközök, apró ékszerek is. A holttesteket az oldalukra fektetve, zsugorított pózban, az esetek többségében nem túl mélyre temették el. „2006-ban és 2007-ben már kutattunk itt, most ha úgy tetszik, nosztalgiából tértünk vissza a helyszínre” - mondta az ásatásvezető régész.

Az önerőből finanszírozott tervásatáson 450 négyzetmétert tártak most fel, s tíz lengyeli sírt találtak. A leletek konzerválását, a kerámia anyag restaurálását is saját költségükön végzik el, s azokat a kutatási anyaggal együtt a megyei múzeumnak adják majd át. A magánexpedíció célja a korábbi ásatási eredmények pontosítása volt. A növényi mag-, illetve állatcsont maradványokat archeobotanikus és archeozoológus vizsgálja majd meg, hogy következtetni lehessen az újkőkorban itt élt csoport táplálkozására: növénytermesztési és állattenyésztési szokásaira.

Bátaszék három tájegység, a szekszárdi dombvidék, a Mecsek és a Sárköz találkozásánál fekszik, így évezredek óta kínált megfelelő körülményeket a megtelepedésre. Már a lengyeli kultúra megjelenése előtt lakott volt, s az ember jelenléte a leletek alapján egészen a római korig nyomon követhető az egyelőre teljes egészében még feltáratlan területen.

Még több kép a műemlékem.hu cikkében

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár