2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Eldördült a startpisztoly a gödöllői kastélynál

2009. július 2. 14:59 Kovács Olivér

Szimbolikus földmunkával és a Horthy-bunker szivattyúzásával vette kezdetét a Gödöllői Királyi Kastély felújítása. A megújult épületszárnyakat és a parkot a tervek szerint kilenc hónap múlva vehetik birtokba a látogatók.

Mint arról korábban már beszámoltunk, a Gödöllői Királyi Kastély Rudolf- és Gizella-szárnya, valamint a kastélypark kiemelt része 1 milliárd 660 millió forintból újul meg. Két hete a kivitelezés nyertes pályázóit is kihirdették, így elindulhat a kastély életében sorsfordító beruházás.

„Jelenleg csupán az épületek belső tereinek negyede látogatható, ezt csaknem kétezer négyzetméterrel fogjuk tudni bővíteni” - mondta el a műemlékem.hu-nak a kastély igazgatója. Révész T. Mihály hozzátette: az új terekben múzeumi-, illetve kiállítótér is lesz, egy része pedig interaktív bemutatóhelyként kaphat új funkciót.

A kastélypark ötvenkétezer négyzetméteren nyeri vissza régi pompáját, megszépül a Bástya alatti tér és megújul az Erzsébet terasz és lépcső is. A látogatható területeket teljes mértékben akadálymentesítik.



A beruházás szimbolikus megkezdésének alkalmával a kastély vezetése a rekonstrukció jelen ütemén is igyekezett messzebbre tekinteni. Az eseményen ugyanis megjelent Gödöllő polgármestere, Gémesi György is, s szándéknyilatkozatot írtak alá Révész T. Mihállyal a Lovarda és a Barokk Istálló helyreállítására. Közös ugyanis a szándék, hogy 2011-ben, amikor Magyarország fél évig betölti az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét, a történelmi terek alkalmasak legyenek kulturális rendezvényközpontként az európai uniós elnökségi helyszín céljaira is.

Az elképzelések szerint 635 négyzetméteren egy tárgyaló- és szekciótermekkel, valamint kiszolgáló és revitalizálódást célzó helyiségekkel rendelkező komplexumot alakítanának ki. A 2010 novemberére elkészülő létesítmény már csak azért is kiváló helyszín lehet az EU-tárgyalások lebonyolítására, mert az M0-ás út tavaszra elkészülő gödöllői leágazásának köszönhetően a kastély 15 perc alatt elérhető lesz Ferihegyről. Révész T. Mihály kiemelte: ha minden jól alakul, egy 120 szobás négycsillagos szálloda is felépül majd a nyári lovarda területén magánbefektetők bevonásával. Az átadást a gazdasági válságból kilábalás időszakára tervezik.

Gémesi György, Gödöllő polgármestere úgy fogalmazott: a kastély nagyszabású rekonstrukciójának hírére máris megnőtt az érdeklődés a város iránt. Két-három éven belül a teljes pompájában vendégeket fogadó kastélynak, illetve Gödöllő átfogó fejlesztési stratégiájának köszönhetően turisztikai szempontból még kiemelkedőbb szerepet kaphat a térség, ami a városban további fejlesztéseket generálhat - közölte a polgármester.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár