2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kulturális fesztiváloktól lett újra híres Lille

2009. július 9. 17:16 MTI

A berlini fal leomlásának huszadik évfordulója alkalmából Europe XXL elnevezéssel március óta összművészeti fesztivál eseményei zajlanak a franciaországi Lille-ben, és tartanak egészen most vasárnapig. A nemzetközi kulturális rendezvény ötszáz eseményt, ötven állandó kiállítást és öt tematikus hétvégét kínált Kelet-Európáról Franciaország egyik legszegényebb megyéjében.

Kulturális metamorfózis

Lille 200 ezer lakosú város, Franciaország északi ipari régiójának központja Párizs és Brüsszel között félúton, a belga határtól néhány kilométerre. A kávéházakkal teli főteret övező flamand stílusú paloták és kereskedőházak, a macskaköves apró utcákból álló óváros ellenére Lille nem szerepelt a turisták térképén - egészen 2004-ig, amikor is Európa kulturális fővárosa lett. A városvezetés akkor, öt évvel ezelőtt az északi régió ötven városát és a szomszédos Belgium egy részét is bevonta az eseménysorozatba, így aztán 9 millió látogatót vonzott a 2500 rendezvény. A látványos parádék, fény- és hangjátékok, népszerű utcabálok alapvetően megváltoztatták a városról korábban kialakult képet.

"Fantasztikus metamorfózist éltünk át, Lille megjelent a világtérképen
- emlékszik vissza Thierry Lesueur, a fesztivál művészeti vezetője. - Négyezer újságíró jött el hozzánk, híradásaik nyomán poros és unalmas ipari központ helyett egyre inkább kultúrközpontként kezdtünk ismertté válni. A városvezetéssel, a gazdasági és a kulturális élet szereplőivel együtt azon vagyunk, hogy ez az időszak ne csupán szép emlékké nemesedjen, hanem inkább egy új éra kezdetét jelentse".

Az első fesztivál középpontjában, még 2006-ban, India állt: három hónap alatt ötszáz eseményen - gasztronómiai rendezvényeken, filmvetítéseken, színházi és táncelőadásokon, irodalmi és történelmi témájú beszélgetéseken - egymillióan ismerkedtek az ázsiai országgal. "Nem a szokásos kliséket akartuk bemutatni Indiáról, ezért olyan művészeket hívtunk meg, akik produkcióikkal felhívták a figyelmet a kortárs indiai társadalom ellentmondásaira" - hangsúlyozza Lesueur.



A berlini fal leomlásának huszadik évfordulóján a kibővült Európát ünneplő Europe XXL fesztivállal a szervezők alapvetően arra voltak kíváncsiak, mi történik manapság az Európába visszatért kelet-európai országokban, de azt is fontosnak tartották hangsúlyozni, hogy Európa nem azonos az Európai Unióval. "Európa kultúrájáról képtelenség Oroszország és Törökország említése nélkül beszélni" - vallja Lesueur. "Ezért mindkét ország művészei meghívást kaptak".

Amikor a törökök Isztambulban jegyet vesznek a Boszpurusz-hídra, Ázsiába kérnek jegyet, pedig a másik oldalon is Isztambul van. Ezért is tették fel a szervezők a kérdést, hogy hol vannak valójában Európa határai. Ugyanezt járja körül a Láthatatlan határok című csoportos tárlat, amelyen több mint hetven kortárs alkotó, köztük a magyar-francia Société Réaliste művészcsoport munkái is láthatók. A Gróf Ferenc és Jean-Baptise Naudy által elképzelt térképek közül az egyik azt mutatja be, hogy milyen abszurd is lenne Európa, ha valamennyi nemzet területi követelései teljesülnének. Egy másikon pedig az a tiszavirág életű negyvenhét európai állam látható, amelyek nem sokkal kikiáltásuk után el is tűntek a 20.. századi Európa térképéről. A kiállítás közepén egy olyan installáció fogadja a vendégeket, amely a repülőtereken megszokott folyosókhoz hasonlóan különválasztja az EU-s és az "egyéb" látogatókat: ezzel arra kívánja felhívni a figyelmet, hogy felesleges azt sulykolni, hogy a határok csak az emberek fejében léteznek, amikor a határok még tényleg léteznek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár