2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Emberáldozattal próbálták enyhíteni az El Nino hatását

2009. július 17. 08:25 MTI

Egy fiatal nőt temettek el élve a 15. században Chan Chanban, Dél-Amerika legnagyobb prekolumbián városában, hogy enyhítsék az El Nino időjárási jelenség kedvezőtlen hatásait - jelentette be a perui Nemzeti Kulturális Intézet.

A fiatal, húszas évei legelején járó nő csontvázára helyreállítási munkák során bukkantak Chan Chan égetetlen téglából emelt egyik fellegvárában. Az áldozat 155 centiméter magas volt, borzalmas haláltusájáról a kezei tanúskodnak, amelyekkel próbálta letépni a nyakát fojtogató textíliát, valamint az állkapcsa, arca ugyanis eltorzult a kíntól. Mindennek tetejében a nő mindkét lábát amputálták oly módon, ahogy más kultikus áldozataikat csonkították meg a csimuk.

"Első ízben találtunk bizonyítékot arra, hogy a 15. században embereket temettek el élve, megelőzendő az El Nino pusztító hatását az égetetlen téglából épített városra" - hangsúlyozta Cristobal Campana, a perui Nemzeti Kulturális Intézet képviselője. Azt azonban nem lehet tudni, hogy a régészek hogyan hozták összefüggésbe az áldozatot az El Ninóval. Cristobal Campana szerint az áldozat földi maradványait antropológiai vizsgálatok céljából a kulturális intézetbe szállítják.

Az El Nino meteorológia jelenség, amely a tengervíz áramlásával van összefüggésben és ciklikusan jelentkezik. Karácsony tájékán kezdődik és 9-12 hónapig tart. A csendes-óceáni térség Egyenlítő közeli területe karácsony táján erősen felmelegszik, hatására aszályos, száraz időszak lép fel Afrikában, a Karib-tengeren viszont óriási esőzéseket okoz. Chan Chan, az egykori csimu birodalom fővárosa Trujillo mellett található. A 10. században alapították, mintegy 28 négyzetkilométer kiterjedésű város volt, lakosainak számát 40-200 ezerre becsülik.

A városban számos egyéb épület mellett 10 nagy, fallal körülvett, égetetlen téglából emelt épületegyüttes, úgynevezett ciudadela található. Ezeket a fellegvárakat az egymást követő uralkodók székhelyének tartják. Minden ciudadela királyi temetkezőhelyet, elit lakónegyedet, raktározási és újraelosztási célokat szolgáló épületeket, kerteket, valamint nagyméretű ciszternákat foglalt magában. A várost 1470-ben az inkák foglalták el, de az 1532-ben bekövetkező spanyol hódításig helyi közigazgatási központ maradt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár