2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Feltárják a világ első hadifogolytáborát

2009. július 24. 08:14 The Daily Mail

A brit régészek közreműködésével készített Time Team című tévéműsor stábja is részt vett azon a különleges feltáráson, amelynek során Angliában a világ első modern hadifogolytáborát tárták fel.

A brit Channel 4 Time Team című régészeti műsorának szakembereivel együtt dolgozó régészek szerint a Peterborough-hoz közeli táborban a napóleoni háborúk 7000 hadifoglyát őrizték. A Norman Cross Raktár, vagy Norman Cross Barakkok a hadifoglyoknak neveken ismert, 90 ezer négyzetméteres létesítményt a brit kormányzat 1797-ben vásárolta meg. A katonák többségét tengeri ütközetekben, így Caperdownnál, vagy Trafalgarnál fogták el, de voltak olyanok, akiket Spanyolországból, vagy Portugáliából vittek a táborba.



A Ben Robinson vezette, háromnapos ásatáson arra próbáltak választ találni, hogy pontosan miként nézhetett ki a hadifoglyokat őrző központ, és az ott meghalt 1700 katonát hová temethették el. A régész szerint „a mostani kutatás azért is egyedülálló, mert a Norman Cross előtt nem ismerték a hadifogolytábor fogalmát”. Ez egy kísérlet volt, hogy miként lehet több ezer katonát egy helyen fogva tartani. A helyszín kiválasztásánál ezért az lett az elsődleges szempont, hogy az minél messzebb legyen a tengertől, hogy lehetetlen legyen megszökni onnan.

A fogolytábornak 30 méter mély kútjai és jelentős földterületei is voltak: ez utóbbin gabonaféléket termeltek, amely a rabok élelmezéséhez használtak fel. A börtönrészleg egy nyolcszög alakú, fakerítés által védett területre került, és abban négy, 30X6 méter alapterületű, kétemeletes épületben egyenként 500 embert őriztek, akiket nagyon zsúfoltan helyeztek el. Bár a foglyokkal a kor normáit tekintve jól bántak, 1800-1801-ben több mint ezren haltak meg tífuszban, és később is közel 700 embert vesztettek.



A kutatók azt már most is tudják, hogy az elfogott tisztek többségét elengedték, és ők a környező településeken élhettek, ha megígérték, hogy nem szöknek meg. A foglyok a börtönépületek alagsorában dolgoztak: ezeket a tárgyakat később a helyieknek adták el. Pár darab a Peterborough Múzeumban is látható, ahol csontból faragott dominókat, de különlegesen jól megépített teleszkópokat is láthatunk.

Robinson szerint nagyon sokan próbáltak megszökni: a legtöbben alagutakat ástak, vagy elvették az őrök ruháit, és két szökevény Hull partjainál egy kisebb hajót is talált, amivel megpróbáltak visszajutni a kontinensre. Szerinte a feltárások azért is jelentősek, mert a Norman Cross-ban raboskodók mindennapi élete sokban hasonlíthatott a későbbi világháborús hadifogolytáborok foglyaiéhoz.

Norman Cross-t Napóleon végső veresége után, 1815-ben zárták be, majd az ottani épületeket lebontották, és azok anyagait eladták. Az egykori mindennapokra egy 1914-ben állított szobor emlékezteti az odalátogatókat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár