2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ókori világcsodából építettek kikötőt az angolok

2009. július 28. 08:32

Cospicua kikötője még ma is lenyűgözi a Máltára látogató turistákat. A dokkokat és mólókat azonban a Halikarnasszoszi Mauzóleum köveiből építhették - ahogy azt egy történelemrajongó onkológus véli.

Cospicua, korábbi nevén Bormla, a Vallettával szemben fekvő Három Város legnagyobb tagja. Tengerpartjának nagy részét a régi hajógyár foglalja el, amely ma már jachtkikötőként üzemel. A város a második világháború idején súlyos károkat szenvedett, s bár teljesen újjáépítették, őslakóinak száma jelentősen megcsappant.

A város egyik korábbi, újkori átépítéséhez ókori romokat is felhasználtak – véli Stephen Brincat onkológus, akinek elméletét a Times of Malta című napilap hétvégi száma ismertette. Eszerint a férfi a Cornucopia című török magazinban meglepő információkat fedezett fel a Bodrum városában folytatott 19. századi brit ásatásokról. A cikk egyik bekezdése ugyanis azt taglalta, hogy az ókori világcsoda egyik – akkor még álló - felét azért döntötték le, hogy abból kikötőt építhessenek Máltán.

Ezen információ birtokában aztán az amatőr történelemrajongó levéltári kutatásokba kezdett: ekkor fedezte fel, hogy a kikötőt akkor emelhették, amikor a 19. században Charles Newton brit régész Bodrumban folytatott ásatásokat, és az ott talált köveket és más tárgyakat a feltárásokat finanszírozó British Múzeumba szállíttatta. Ennek során bontották el a mauzóleum még álló falait, ám Newton nem akarta, hogy a helyiek használják fel a köveket, és azoknak nemesebb helyet keresett erre: így épülhetett meg Caspicua kikötője is.

A téma kapcsán a lap megkérdezte Anthony Bonanno professzort, aki azonban nem volt meglepve a felfedezés kapcsán. Szerinte ugyanis Málta többször volt az ókori kincsek újkori lerakata, így az Elgin-márványok is évekig hevertek egy helyi dokkban, mielőtt Angliába vitték volna azokat.

A márványtömbök legtöbbjét a kikötő alapjainak megalkotásához használták fel – véli Brincat, bár látni nem sokat lehet, mert a dokkok vize nagyon zavaros. Hamarosan azonban lehet, hogy többet is tudhatunk majd, hiszen az egyes dokk egy 10-12 millió eurós projekt keretében újul majd meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár