2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megtudhatjuk, miről hazudozott Nixon

2009. augusztus 3. 11:22 Times Online

A világ egyik leghíresebb politikai botrányának és az amerikai történelem egyik legkomolyabb összeesküvés-elméletének kerülhet végre pont a végére: kiderülhet ugyanis, hogy miről beszélt Nixon elnök abban a 18 percben, amelyet szorgos kezek később letöröltek a Fehér Házban elhangzottakat rögzítő szalagokról.

A 79 perces, 1972 június 20-án rögzített felvételen Nixon, és kabinetfőnöke, H.R. "Bob" Haldeman valószínűleg az alig három nappal korábban, a Watergate-irodaházban történet betörésről beszélgetett. Ennek tartalmát azonban a mai napig nem ismerjük, mert a konkrét eseményről szóló 18 perce részt később gondosan eltüntették a szalagokról.

Amikor ezt a politikai botrány során folytatott nyomozás során felfedezték, bizonyítékul szolgált arra, hogy Nixon rendelhette el az akciót. Az elnököt nem sokkal később a kongresszusi vizsgálóbizottság a szalagok átadására kötelezte, amelyek aztán megpecsételték politikai pályafutását.

A Watergate-botrány aktáit őrző amerikai Nemzeti Levéltár többször is megpróbálta kitölteni ezt a hiányzó időtartamot: 2001 óta a legmodernebb technológiákkal próbálták utólag rekonstruálni a szalagokra felvett hanganyagot. Eddig nem jártak sikerrel.

Phil Mellinger, a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) egykori analitikusa, és amatőr történész azonban most egy új megoldási javaslattal állt elő: szerinte ugyanis Haldemannak a levéltárban őrzött feljegyzései között az ominózus 18 perce is szerepel, így annak átírásával talán megfejthető lenne, hogy mit tartott ennyire titkolandónak Nixon. A feljegyzések tavaly októberi vizsgálatakor azonban felfedezték, hogy a kabinetfőnök is gondosan járt el a bizonyítékok megsemmisítésében, és a két lapnyi jegyzetet 1973-ban kitépte a füzetből, és minden bizonnyal megsemmisíthette.

Mellinger szerint azonban a legújabb technológiai vizsgálatokkal, és a papír multispektrális átvilágításával és elemzésével talán helyreállítható, hogy a férfi mit írhatott az utólag kitépett lapokra, így az is megfejthető, hogy Trükkös "Dick" milyen szerepet játszott az ügyben, amely sokak szerint csak Mély Torok bosszúja volt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár