2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ismeretlen a csataterek Petőfije

2009. augusztus 3. 12:12 MTI

Kedves Gyula hadtörténész és Ratzky Rita irodalomtörténész Csataterek Petőfije című, hiánypótló kötetét Petőfi Sándor halálának 160. évfordulója alkalmából pénteken mutatták a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban.

Szekeres Imre honvédelmi miniszter köszöntőjében azt emelte ki, hogy a könyv hiánypótló, mert nem ismerjük az őrnagy Petőfit és nincs a köztudatban az 1848-49-es honvéd jelentősége, holott a köznép úgy tartotta, hogy Isten után a legszentebb név a honvédé, s a sírfákon elterjedt szöveg volt, hogy a név alá annyit írtak, hogy 1848-1849-es honvéd.

Holló József, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum főigazgatója a könyvet ajánlva arról beszélt, hogy Petőfi Sándor határtalan szabadságvágya és a tekintélyalapú hadsereg vezetése között óhatatlanul zajos konfliktusok voltak. Petőfi Kossuthtól maga kérte áthelyezését Bem József tábornokhoz, aki a feszültségek ellenére tudott bánni segédtisztjével, mert tisztában volt azzal, hogy Petőfi Sándor, a "lánglelkű költő" mozgósító ereje a hadseregben fölbecsülhetetlen. "A költő honvédtiszt olyan új látásmódot honosított meg a hadseregben, amit a 'Tiszteljétek a közkatonákat, nagyobbak ők, mint a hadvezérek' gondolatsor máig ható filozófiája kísér" - hangsúlyozta Holló József.

A két szerző végigkíséri a költőt katonaélete pályáján, s követi 1849 erdélyi és bánsági hadjáratain. Egyúttal lehántja a sallangokat a Petőfivel kapcsolatos történetekről, és tisztázza a csataterek és hadszínterek fogalmát. Az irodalomtörténet eddig úgy tartotta, hogy a költő Segesvárnál, a csatatéren esett el, pedig az mint hadászati esemény csak ütközetnek tekinthető. Maga a harc Fejéregyháza és Héjjasfalva között folyt - magyarázta a főigazgató.

A Timp Kiadó gondozásában megjelent kötet arcképeket, litográfiákat, a kamasz költő katonai törzslapját, csataterek rajzát, korabeli térképeket, több száz helyszín leírását is tartalmazza. A Csataterek Petőfije című könyv bemutatóján a Honvédelmi Minisztérium képviselője bejelentette, hogy a kötetet megkapja valamennyi, Petőfi Sándor nevét viselő iskola.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár