2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Haditornára várják az egri vár civil csillagait

2009. augusztus 3. 20:26 MTI

A Dobó István Vármúzeumnak az a célja, hogy a jövőben a hazai hagyományőrző és haditornacsoportok egyfajta szellemi központjává váljék - jelentette ki a múzeum tudományos munkatársa hétfőn Egerben.

Ennek érdekében augusztus 8-án és 9-én immár második alkalommal rendezik meg Civil csillagok elnevezéssel a hazai hagyományőrző és haditornacsoportok minősítő fesztiválját - közölte sajtótájékoztatón Király Júlia. A benevezett húsz csapat arany, ezüst és bronz minősítést nyerhet a szakemberekből álló zsűri döntése alapján - tette hozzá.

Mint elmondta: augusztus 8-án látványos menettel indul a program. A csapatok a belvároson keresztül felvonulnak a várba. Itt először az úgynevezett mustrára kerül sor, ahol a 10 tagú, történészekből, hadtörténészekből és muzeológusokból álló zsűri azt vizsgálja, hogy mennyire korhű a csapatok öltözéke és fegyverzete. Ezt követően íjászatban, dárdavetésben és vívásban mérik össze tudásukat a hagyományőrzők - mondta a történész.

A második napon szellemi vetélkedőt rendeznek a résztvevők számára, illetve valamennyi csapatnak be kell mutatnia egy életképet, vagyis az általuk képviselt korba ágyazott egyfaja színielőadást - ismertette a programot a muzeológus. A résztvevők a három nap folyamán, már péntek estétől sátrakban laknak a várban, vagyis úgy fognak élni, mint ahogy az általuk megjelenített korban éltek a harcosok - fűzte hozzá.

Közlése szerint a végső cél egyfajta minősítő- és továbbképző rendszer kiépítése. Terveik között ugyanis szerepel, hogy évente kétszer tudományos konferenciát rendezzenek a hagyományőrző haditorna-egyesületek számára, illetve közzé kívánják tenni a csoportok minősítését. Az erről szóló értesítést megküldik az önkormányzatok és programszervező irodák számára is. A vármúzeum a honfoglalás és a Rákóczi-szabadságharc közötti időszakok csapatainak minősítését vállalja - mondta Király Júlia.

A sajtótájékoztatón bemutatták az egri vár megújult honlapját is, amely a www.egrivar.hu címen érhető el. A gazdag képanyag mellett a honlap legfőbb újdonsága egy körpanoráma, amelynek segítségével a weboldal látogatói virtuális sétát tehetnek a várban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár