2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Messiások érkeznek Debrecenbe

2009. augusztus 7. 07:51 MTI

Folyamatosan érkeznek a nagy értékű műalkotások a világ minden részéből Debrecenbe, az augusztus 13-án megnyíló Messiások, avagy A nyugati ember és a megváltás gondolata című grandiózus tárlatra - közölte Gulyás Gábor a Modem Modern és Kortárs Művészeti Központ igazgatója annak kapcsán, hogy szigorú biztonsági intézkedések közepette megérkezett Kanadából Georges Rouault Keresztrefeszítés (1939) című alkotása.

A francia katolikus festő eddig Magyarországon még sosem látott, különleges biztonsági ládába csomagolt, 108,5 centiméterszer 89 centiméteres, üvegből készült kompozícióját a montreali kortárs művészeti múzeum művészettörténészének jelenlétében bontották ki és mutatták be az újságíróknak.

Gulyás Gábor beszámolt arról is, hogy már Debrecenben van Redon Krisztus a kereszten című olajképe, a párizsi Musée D'Orsay tulajdona, az angol Bacon triptichonja a bécsi Essl-gyűjteményből és Szervátiusz Tibor monumentális, Dózsa György alakját ábrázoló négyméteres vörös réz szobra a Magyar Nemzeti Galériából.



A Messiások, avagy A nyugati ember és a megváltás gondolata címmel jövő héten megnyíló tárlatot mintegy kétéves szervezés előzte meg. A kiállításon 81 múzeum és ismert magángyűjtő a messianizmus témaköréhez kapcsolódó modern és kortárs műveit mutatják be a MODEM 1300 négyzetméteres kiállítóterében - tette hozzá az igazgató. Elmondta azt is: a kiállításra több mint 50 külföldi gyűjteményből érkezik anyag, amivel rekordot dönt a cívis város intézménye, ugyanis hazánkban egy kiállításra még sosem kölcsönöztek ennyi külföldi helyről műveket.

A MODEM eddigi legnagyobb vállalkozásának számító tárlaton Picasso, Bacon, Chagall, Warhol, Redon, Rouault, Dali, Munch, Serrano, Munkácsy, Csontváry, Gulácsy, Vajda, Reigl és még számos világhírű alkotó munkái várják a látogatókat augusztus 13-tól december 31-ig - tette hozzá Gulyás Gábor.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár