2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Csődveszélyben a berlini Stasi-emlékhely

2009. augusztus 11. 18:18 MTI

A fizetésképtelenség határára sodródott az egykori keletnémet állambiztonsági minisztérium (Stasi) áldozatainak berlini emlékhelye.

Az intézmény már a takarítók júliusi fizetését sem tudta maradéktalanul kiutalni, holott látogatóból nincsen hiány; az előző hónapban 39 ezren jártak a berlin-hohenschönhauseni egykori Stasi börtönben berendezett emlékhelyen, ami 50 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest.

A pénzügyi gondok éppen a túlságosan sok látogató miatt keletkeztek. A tanulók ingyen látogathatják az intézményt, és idén eddig már 80 ezren érkeztek. Ez 17 ezerrel több mint 2008 azonos időszakában, a jegybevétel elmaradása miatti bajt pedig tovább súlyosbították az iskolai osztályoknak szervezett vezetések költségei.

"A saját sikerünk áldozata vagyunk" - mondta Hubertus Knabe igazgató a Die Welt című lapnak. A több mint 70 ezer eurós (19 millió forint) hiányt görgető intézményben most adománygyűjtő kampányt szerveznek, és a tervek szerint felkérik a diákokat, hogy amennyiben tehetik, dobjanak be 1 eurót az emlékhely perselyébe. "Ha nem járunk sikerrel, akkor korlátoznunk kell a iskolai csoportok számát. Nagy kár lenne" - mondta a rendszerváltás huszadik évfordulójára készülő Stasi-emlékhely vezetője.

A keletnémet állambiztonság fővárosi börtöne 1951-től 1989-ig működött. Ellenzékiek, másként gondolkodók ezrei raboskodtak a magas fallal, szögesdróttal és őrtornyokkal körülvett épületben, amelynek helyét egészen Németország újraegyesítéséig nem is jelölték a berlini térképek. A Die Welt szerint a kormány segítséget ígért a Stasi emlékhelynek, amely 12 főt alkalmaz teljes állásban. A vezetéseket a korszak 58 tanúja, többnyire volt foglyok tartják. Az intézmény tavaly nagyjából másfél millió euróval gazdálkodott, ennek egyharmada a 4 eurós belépőjegyekből, kétharmada pedig a központi költségvetésből és a fővárostól kapott támogatásból gyűlt össze.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár