2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Történészek a Tudorok ellen

2009. augusztus 12. 12:03 The Daily Telegraph

Hamarosan folytatódik a VIII. Henrik szerelmi életébe, és politikai cselszövéseinek korába kalauzoló, Tudorok című sorozat. A vezető angol történészek azonban nem lelkesednek, és legtöbben pontatlanságai miatt kritizálják a közönség által szeretett szériát.

A pontatlanságok ellenére az ír Jonathan Rhys Meyer főszereplésével készített sorozat sikeresen alkotta újra VIII. Henrik és korának atmoszféráját, véli Tracy Borman, a Historic Royal Palaces egyik szakértője. A történésznő egyébként dicsérte a műsort, mert szerinte az sokakban keltette fel az érdeklődést a brit történelem iránt.

Másokk azonban nincsenek ennyire elragadtatva, és korábban már többször, minden lehetséges szempontból össztűz alá vették a műsort. Így egyesek a Showtime amerikai kábelcsatornát szidták, mert szerintük a szereplők késő Erzsébet-kori kosztümöket viselnek, és viktoriánus-kori kocsikban utaznak. Borman elismeri: igenis vannak pontatlanságok a műsorban, ám az összhatásában lenyűgöző lett. A Daily Telegraph-nak adott interjúban arról is beszélt, hogy „bár a forgatókönyvírók szabadon bántak a tényekkel, sikeresen alkották újra a feleségfaló király korát”.

David Starkey, a korszak egyik legismertebb kutatója sincs elragadtatva: szerinte a hibákkal és pontatlanságokkal teli széria egyszerűen „borzalmas”. Elmondása szerint szégyenteljes, hogy a BBC közpénzt adott egy olyan történelmi drámára, amely nyíltan vállalta, hogy lebutítja a történelmet az amerikai közönség számára. Emellett neki az sem tetszik, hogy a filmbeli király továbbra is fiatal, és semmiben nem emlékeztet a kései portrékra, amelyeken egy megkeseredett, túlsúlyos, pufók uralkodó bazsalyog a festőkre. Borman szerint azonban mindez még hátra van: a széria harmadik évadától lesz érezhető az a változás, amely az uralkodó legpokolibb évét követte.

Mások sincsenek a tökéletes pontosság mellett: Ben Stephenson, a BBC drámai osztályának új vezetője szerint egy hasonló széria feladata a szórakoztatás, és nem a hihetetlen pontosság. Ha a néző ugyanis az utóbbira vágyik, dokumentumfilmeket néz a tévében - véli.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár