2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Falfreskót találtak a sepsiszentkirályi templomban

2009. augusztus 19. 08:58

Mint minden műemlék templom renoválásánál, az erdélyi Sepsiszentkirályon is régészeti ásatások előzték meg az erdő előtti dombon trónoló unitárius templom és harangtorony javítását. Az épületben egy szakintézmény által összeállított tervezet szerint folyik a munka, amit Bordi Zsigmond Loránd, a Székely Nemzeti Múzeum régésze vezet - írta az erdély.ma.

A munkálatokban Bordás Beáta művészettörténész, Kisgyörgy István és Király József régész, valamint Szép Szabolcs is részt vesznek. Bordi a lapnak elmondta: az ásatások meglepetéssel szolgáltak, az eddig feltárt eredmények kissé rendhagyó végkövetkeztetésre adnak okot. Ugyanis most már biztosnak tűnik, hogy nem ez a falu legrégebbi temploma, hanem ennek helyén létezett egy 14. századi épület is.

A templomot a 15. században emelték, ám előtte egy régebbi is szerepel az 1332-es pápai tizedjegyzékben. Ennek azonban csak a nyomait lelték meg, ugyanis itt nem bővítették a régi templomot, hanem lebontották, és kissé távolabb újat építettek, de úgy, hogy a régi sekrestyéjéhez hozzáépítették az új templomot. A sekrestye mellett két csonttárat. találtak, amelyeket a reformáció után ezeket lebontották, és az anyagot a 16. század első harmadában a harangtorony építéséhez használták fel. Az épületet övező alacsony kőfal a 17. század vége felé épült, ám hogy miért, egyelőre még bizonytalan.

A feltáró munkálatok során freskórészleteket is találtak, amelyek a festés típusa és az árnyalatok alapján a kilyéni unitárius templom falfreskóihoz hasonlíthatók. Készítési idejüket egyelőre a 15. század elejére teszik. Érdekes, hogy a kutatók reformáció utáni falfestményeket is találtak a karzat mögött.

Az eredeti cikk az erdély.ma oldalán

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár