2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Lengyel-orosz vita a történelemről

2009. augusztus 26. 11:54 MTI

Varsó a lengyel-orosz viszony javítására törekszik, függetlenül egyes történelmi kérdésekben meglévő esetleges nézetkülönbségektől - közölte a lengyel kormányfő kedden Varsóban.

A lengyel egy "büszke nép"; Lengyelország nem ülhet föl a provokációnak. A kormány nem vitatkozik publicisztikákkal, még akkor sem, ha olyan "ostobák és igazságtalanok", mint legutóbb Oroszországban - mondta Donald Tusk, hozzátéve: Varsó határozottan megvédi "a lengyel emlékezés" jogát.

A miniszterelnök minden bizonnyal arra a műsorra utalt, amelyet szombaton sugárzott az orosz állami televízió, és amelyben Lengyelországot tették felelőssé az 1939. augusztusi Molotov-Ribbentrop paktumért; az orosz okfejtés szerint az 1934-es lengyel-német megnemtámadási szerződés aláírása vezetett el a német-szovjet megállapodáshoz.

A lengyel nemzeti-konzervatív ellenzék követelte, hogy a kormány hivatalos csatornákon tiltakozzon Moszkvánál az orosz tv-ben elhangzottak miatt. Donald Tusk azonban értésre adta, a kormány csak akkor tesz hivatalos intézkedést az ügyben, ha bebizonyosodik, hogy az orosz kormány azonosul a Varsó által kifogásolt történelemszemlélettel.

A lengyelek a mai napig úgy tekintenek a Molotov-Ribbentrop paktumra, hogy az volt Lengyelország negyedik felosztása. A Kreml ezzel szemben egy olyan ügyes taktikai húzásnak tartja, amellyel a Szovjetunió időt nyert a háborúra való felkészülésben.

Varsó és Moszkva régóta eltérően értelmezi a szóban forgó időszakban történteket. A vita azonban ezúttal kényes időpontban, a II. világháború kitörésének 70. évfordulója előtt lángolt fel. Az évforduló alkalmából szeptember 1-jén nagyszabású megemlékezést tartanak Észak-Lengyelországban, a Gdansk melletti Westerplattén, ahol a német támadással a háború megkezdődött, s az ünnepségeken számos külföldi vezető között Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök is jelen lesz.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár