2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kétezer éves vízimalmot találtak Németországban

2009. augusztus 26. 17:11 MTI

A régészek pusztán egy kis apróságnak akartak utánajárni, a munkálatok azonban nem várt szenzációt hoztak: a Rajna-vidékén ugyanis rábukkantak az Alpoktól északra fekvő legöregebb - nagyjából kétezer éves - vízimalomra.

A Krisztus korából származó lelet két nagy, fából készült tengelyből, lapátszerű nyúlványokból és malomkövekből áll - számolt be az észak-rajna-vesztfáliai Titzben a tartomány régészeti munkálatokat felügyelő hivatala. Az Inde nevű kis folyó egyik holtágánál kiásott malomban gabonaolajat és lisztet is előállítottak. "Szenzációról beszélhetünk" - mondta a leletről Udo Geilenbrügge archeológus.

A szakértők számára a malom kora jelenti a legnagyobb meglepetést. "Nemigen lehetett arra számítani, hogy a rómaiak, akik i.e. 50 táján vonultak be ide, ilyen gyorsan behozták technológiájukat" - tette hozzá a szakember.



A régészek véletlenül bukkantak rá a leletre. A malmok mindig a településeken kívül voltak, a kutatók azonban ezúttal a településmaradványok központjában végeztek munkálatokat: egy i.e. 1. századi települést tártak fel az Inde völgyében. "Csak egy árokvonalat és annak pozícióját akartuk meghatározni az Inde holtágához viszonyítva" - mondta Geilenbrügge. A régészek ekkor bukkantak rá a gyöngyszemre.

A malom maradványai évszázadokon át pihentek egy nyirkos mélyedésben, agyag- és kavicsréteg védelmében. A leletet a természettudományi kormeghatározás érdekében szét kellene szedni, de ezt a régészek el akarják kerülni. Ehelyett a szakemberek "mellékleleteket" használnak a kormeghatározáshoz. Így például felhasználják a malom mellett talált ruhacsatot, amelyet minden bizonnyal a vízimalom működtetője hagyhatott el.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár