2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Bányarémek, morkolábok és zsákos emberek Salgótarjánban

2009. szeptember 1. 17:46 MTI

Bányarémfesztivált rendeznek szeptember 4-e és 6-a között a nógrádi megyeszékhelyen: a programon lesz jelmezverseny, és megnyitják a bányarém művészeti kiállítást is.

Deák Norbert, az önkormányzati városfejlesztési iroda munkatársa elmondta, hogy első alkalommal szervezik meg a rendezvényt. A palóc hiedelemvilágban létező bányarémek megjelenítésére a nyár elején hirdetett művészeti pályázatot Salgótarján önkormányzata.

Az alkotóknak azt kellett elképzelniük és kitalálniuk, hogyan nézhettek ki ezek a rémek, hiszen az irodalmi források tanúsága szerint néhány évtizeddel ezelőtt az itt élő bányamunkások még hittek különös lényekben, a bányákban felbukkanó titokzatos vizes emberekben. A palócok hiedelemvilágában élt a morkoláb, a gyerekeket ijesztgető kókó és a zsákos ember is.

A pályázatra készült CD-kből, szobrokból és kétdimenziós alkotásokból pénteken nyitnak meg kiállítást a József Attila Művelődési és Konferenciaközpontban. Ezen a napon avatnak bányászemlékhelyet is: az ÉMÁSZ épületére felkerülő emléktábla elkészítését a Bánya- és Energiaipari Dolgozók Szakszervezetének salgótarjáni nyugdíjas alapszervezete kezdeményezte. A táblával az 1859-1972 között művelt szénbányászatra és az egykori bányászokra emlékeznek a Forgách-telepi bányanyitás 150. évfordulóján.

Szombaton Bányaváros-bányászemlékek címmel általános és középiskolás diákoknak rendeznek történelmi-geológiai-természetismereti akadályversenyt a Karancs-Medves tájvédelmi körzetben. A Fő téri bányarém-jelmezversenyt és az utcabált megelőzően serdülő és öregfiúk labdarúgótorna lesz a városi sportcsarnokban a házigazda SBTC mellett Siófok, Tatabánya, Dorog, Putnok és Nagybátony csapatainak részvételével.

Régi idők hangulatát idézi majd a vasárnapi zenés ébresztő, a Bányász-Kohász zenekar a város több pontján ébreszti a salgótarjániakat. Ezt követi a koncert fúvószenekar és a mazsorett-csoport felvonulása Salgótarján főutcáján, majd elkezdődik a főtéri rendezvények kavalkádja, a bányászkórusok és a gyöngyösi Bányász Kultúráért Alapítvány fúvószenekarának műsora. Az est során felcsendülnek minden idők legszebb operettjei és örökzöldjei, koncertet ad Vörös István és a Prognózis.

A főtéren egész nap bányászételek, lélekerősítők, borkóstolók, hagyományőrzők, zenészek, és bányászok biztosítják a jó hangulatot.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár