2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megnyitják a Horthy-bunkert

2009. szeptember 4. 12:05 Kovács Olivér

A második világháború során egy vastag betonfalakkal övezett bunker védte volna a kormányzó és környezete életét, ha bombatámadást kap a gödöllői kastély. A föld alatti folyosót és helyiségeket hamarosan a látogatók is megnézhetik.

„Tervezzük, hogy ideiglenesen megnyitjuk majd a Horthy-bunkert a nagyközönség számára az ősszel újra kezdődő Romtúrák keretében” - mondta el a Gödöllői Királyi Kastély igazgatója. Révész T. Mihály hozzátette: jelenleg még ugyancsak nehézkes lejutni a kastélyból a föld alatti komplexumba, ezért a vezetett túrákra komolyan fel kell készülniük, hogy a látogatókat sértetlenül vezessék le a második világháború mementójaként megmaradt bunkerbe.

Horthy Miklós kormányzóként 1920 és 1944 között nyári rezidenciának használta az egykori Grassalkovich-kastélyt. A bunkert a második világháború alatt, a '40-es évek elején építették a Műegyetemen készített tervek alapján, hogy Horthyt és szűkebb környezetét megvédhessék a kastély esetleges bombázása esetén – bár a 85 négyzetméteres, több helyiségből álló térben sokan aligha fértek volna el. A föld alatti építményt (amely részben az Erzsébet királyné-terasz alatt húzódik) akkor még felülről is hatalmas feltöltés, domb védte.

A háborúban végül a kastély nem kapott bombatalálatot (csupán a parkba esett le néhány), Horthyt pedig 1944 októberében Németországba internálták, így sosem derült ki, hogy a bunker valóban bombabiztos-e. Következő gazdái a szovjet csapatok voltak, akik gázolaj-raktárként hasznosították.

Az elmúlt évtizedekben nagy forgalom nem volt a bunkerben, így az állapota nagyon elhanyagolt. Ráadásul víz szivárgott bele, így ez év nyaráig csak gumicsizmában lehetett közlekedni benne. A kastélyrekonstrukció kezdetével a szivattyúzás is megkezdődött, így ma már a falakat szárítják, hogy néhány hét múlva a nagyközönség is láthassa a világháború korszakát idéző építményt.

Képgaléria a műemlékem.hu magazinjában

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár