2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Háborúval foglalták volna el az írek Észak-Írországot

2009. szeptember 7. 15:38 The Daily Mail

Az Ír Köztársaság hadseregének tábornokai 1969-ben gerillataktikával foglalták volna el a brit csapatoktól Észak-Írországot - derül ki a most nyilvánosságra hozott dokumentumokból.

Az „Armageddon hadgyakorlat” tervezését akkor kezdték meg, amikor 1969 augusztusában az ír miniszterelnök, Jack Lynch arról nyilatkozott: nem nézhetik tétlenül, hogy miként mészárolják le az ártatlanokat Észak-Írországban. Nem sokkal később azonban brit csapatok érkeztek oda, hogy helyreállítsák a rendet - ez azonban több mint három évtizedig tartott.

Az Ír Köztársaság hadseregének tábornokai viszont nem nyugodtak bele az angol rendezésbe: bár azt is tudták, hogy mindössze 2000 katonával nem érhetnek el sikereket, így rendhagyó akciókat terveztek, és rajtaütésszerű támadásokkal zaklatták volna a megszállókat.

Az 1969 októberében keltezett, szigorúan titkos emlékeztető szerint a leginkább az lett volna hatásos, ha először a belfasti repülőtér, a tévéstúdiók, a dokkok, és főbb ipari létesítmények ellen intéztek volna támadást, amelyek egyébként is közel voltak a határhoz. A terv szerint amikor ezzel elvonták volna a brit csapatok figyelmét, két gyalogsági támadást intéztek volna Derry és Newry ellen. Tisztában voltak azonban azzal is, hogy mindezt Nagy-Britannia válaszcsapása, és egy újabb, mindennél nagyobb háború követheti majd.

Tom Clonan biztonsági szakértő szerint minderre hadüzenet, vagy bármilyen figyelmeztetés nélkül került volna sor, ám az ötlet szerencsére megrekedt a tervezési szakaszban. Az ír tévében bemutatott dokumentumokban vázolt terv azonban szerinte akár sikeres is lehetett volna, és hatalmas káoszt okozhatott volna a briteknél, akik továbbra sem voltak képesek mit kezdeni a gerillákkal, ahogy az IRA elleni tehetetlenség is ezt mutatta.

Az angol hadsereg egykori területi vezető tisztje, Michael Dewar szerint azonban mindez teljes abszurditás, „hiszen a britek elsöpörték volna az íreket”.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár