2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A Szapolyaiak királyi rezidenciája volt a tokaji vár

2009. szeptember 8. 10:58

Egy különleges, többszintes kőhíd, és az egyik bástya régészeti feltárást végezték el idén nyáron a tokaji várban, ahol Makoldi Miklós vezetésével dolgoztak az archeológusok. A kutatások nem csak a jelenleg víz alatt található falak fontosságára, de a korabeli várépítészet jellegzetességeire is rávilágítanak.

Híd helyett épületszárnyat találtak

A Bodrogköz hajdani csücskében, a Tisza és Bodrog mai torkolatától 1 kilométerrel északabbra elhelyezkedő tokaji Rákóczi vár régészeti kutatása 2007-ben kezdődött meg. Azelőtt semmilyen hasonló kutatás nem folyt a területen, így annak pontos helyzete, kiterjedése sem volt ismert, mindössze egy valaha létezett ágyúkazamata (Merítő-bástya) egyetlen még földfelszín fölött lévő lőrése hirdette az utókor számára az erősség délnyugati sarkának helyét.

A Tokaj város főterétől légvonalban alig 1,5 kilométernyire lévő vár kutatása az elmúlt két évben viszont nagyot haladt előre – több fontos épületet, várfalat sikerült azonosítani. Ez nagyrészt annak köszönhető, hogy az erődítményről számos 16-17. századi metszet, alaprajz, illetve látkép maradt fenn, az írásos forrásokat pedig 1995-ben Détshy Mihály foglalta össze a Tokaj Várostörténeti Tanulmányok II. kötetében.

Ezen források segítségével, már 2007-ben azonosítani tudták a vár keleti ágyútornyát – az 1530-as években épült „Vasaló-bástyát”; a külső vár délnyugati sarokbástyájának ágyúkazamatáját – „Merítő-bástya” – amelyről kiderült, hogy valószínűleg a Némethy Ferenc által az 1550-60-as évek körül kiépített külső vár egyik ó-olasz bástyája; a belső várban pedig a legkorábbi épület, a lakótorony alapfalait, illetve a belső vár kerítőfalának északkeleti rondelláját találták meg.



A 2007-es évad ásatásai tájékozódó jellegűek voltak, céljuk inkább az épületek azonosítása volt, de a régészek nem törekedtek a stratigráfiai helyzet meghatározására – tehát lényegében csak a falak tetejét bontották ki.

2008-ban ezzel ellentétben arra törekedtek, hogy a már ismert tények tudatában, célzott módon, újabb épületek pontos helyzetét tudják meghatározni. Ennek köszönhetően kevesebb épületet azonosítottak, viszont megdöbbentően sok 16-17. századi lelet került felszínre. Ekkor főképp a belső vár területére koncentráltak. Az év legnagyobb eredménye az volt, hogy sikerült megtalálni a keleti ágyútorony bejáratát, illetve azonosították az ágyútornyot és a belső várat összekötő 7,5 méter széles kőhíd maradványait, illetve a belső vár keleti palotaszárnyának keleti falát. Továbbá kutattak a korai lakótorony belsejében is, ahol megtalálták a korabeli padlószintet is.

A váratlan meglepetést ekkor a nyugati palotaszárny kutatása szolgáltatta, ugyanis ott több fő és osztófalat is azonosítani tudtak – és ezen falakon belül 4 temetkezésre bukkantak, számos reneszánsz épületfaragvány, aranyozott lószerszámdísz, illetve üvegkehely fém talptöredékének társaságában. A szakemberek szerint ezen leletek talán az eddig azonosítatlan palotakápolna közelségére utalhatnak. Továbbá a belső vár déli részén több mint 40 darab gótikus épületfaragvány, illetve a kerítőfal délkeleti rondellája is előkerült, amelyet a 17. században lőportoronnyá alakítottak.

Az idei ásatásokat a régészek július 20-án kezdték meg, és terveik szerint az ásatási engedélyben meghatározott időhatárig, azaz november 15-ig dolgoznak ott. Ennek keretében eddig a külső vár keleti ágyútornyánál (Vasaló bástya) a kőhíd kutatását folytatták, ahol a híd falán szakállaspuskának való, közös torokból induló kétágú lőréseket találtak. Mivel ezek a lőrések a Vasaló bástya kő küszöbének szintje alatt találhatóak, a hídnak volt egy olyan szintje is, amely a tényleges járószint alatt helyezkedett el és arra szolgált, hogy a belső vár vizes árkát felügyelet alatt tartsa.



Ez viszont azt is jelenti, hogy a kőhíd még akkor épült, amikor a belső vár árkában víz volt – sőt amikor ezt a vizet még ténylegesen védeni is kellett – valószínűleg tehát akkor, amikor a külső vár még nem létezett. Lehetséges, hogy a kőhíd a keleti ágyútoronnyal egyidős, annak ellenére, hogy Zsámboky János 1565-ös metszetén egyértelműen fahíd vezet a Vasaló bástyához.

Természetesen nem zárható ki, hogy létezett egy korai fahíd is, de logikusabbnak tűnhet az a lehetőség, hogy a monumentális ágyútoronyhoz nem lehetett megterhelő egy fedett kőhidat építeni, 1,1 méter vastagságú falakkal, amin az átjárás mégiscsak biztonságosabb, mint egy nyitott, gyúlékony anyagból épült, könnyen szétlőhető fahídon. Könnyen elképzelhető, hogy a 14 méter hosszú, 7,5 méter szélességű, feltételezhetően kazettás szerkezetű kőhíd a keleti ágyútoronnyal egyszerre épült, azaz az 1530-as évekből való.

Az idei feltárás során az is kiderült, hogy a híd inkább tekinthető egy önálló épületszárnynak – attól eltekintve, hogy mikor épült. A 17. századi metszetekről a szakemberek már korábban is tudták, hogy valószínűleg több emelet magas lehetett, az idei ásatás viszont egy olyan szintjét hozta felszínre, ami a Vasaló bástya kő szintjének küszöbe alatt található egy emelettel. Lényegében tehát nem is hídról, hanem egy többszintes összekötő épületszárnyról beszélhetünk, amelynek lőrései a várárok védelmét szolgálták.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A külső vár DNy-i ágyúkazamatájának (Merítő bástya) egyik lőrése eredeti állapotábanZsámboky János metszete nyugat felől (1565)Lucas Geörg Ssicha metszete kelet felől (1664)Lucas Geörg Ssicha metszete dél felől (1668)Lucas Geörg Ssicha alaprajza (1664)Lucas Geörg Ssicha alaprajza (1668)A keleti ágyútorony hídjától előkerült restaurált edényekLucas Geörg Ssicha 1664-es alaprajza, zölddel jelölve a 2007-2008-ban azonosított részekZsámboky János látképe 1565-ből, zölddel jelölve a 2007-2008-ban azonosított részekA vár területének helyrajzi térképeA keleti ágyútoronyhoz vezető híd déli falának külső oldala a lőrésekkelA keleti ágyútorony (Vasaló bástya) „in situ” küszöbe A keleti ágyútorony (Vasaló bástya) „in situ” küszöbének északi részeA keleti ágyútoronyhoz vezető híd északi falához hozzáépített 17. századi padlószintA keleti ágyútoronyhoz vezető híd északi falához hozzáépített 17. századi padlószint17. századi aranyozott felületű habán (?) kerámiaedény töredékeZöldmázas 17. századi oroszlános kályhacsempeKoronás, kétfarkú sellőt ábrázoló agyagkorong A külső vár DNy-i ágyúkazamatájának (Merítő bástya) külső fala17. századi ajtónyílás a Merítő bástyábanLucas Geörg Ssicha 1664-es alaprajzaA tokaji Rákóczi vár 1668-as állapotának rekonstrukciója

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár