2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Listázzák a magyar-ukrán határ menti műemlékeket

2009. szeptember 8. 15:38 MTI

Idegenforgalmi fejlesztési célból lista készül a magyar-ukrán határ menti településeken található műemlékekről; az épületek feltérképezését az Európai Gazdasági Térség és a Norvég Finanszírozási Mechanizmus támogatja.

A határon átnyúló turisztikai együttműködés fejlesztését szolgáló program 90 százalékos arányú támogatása több, mint 13 millió forint - közölte Seszták Oszkár, a projektnyertes Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzati Közgyűlés elnöke Nyíregyházán egy a témával foglalkozó konferencián.

A nyertes szabolcsi önkormányzat projektjében magyar részről a múzeumok megyei igazgatósága, míg ukrán oldalról a Beregszászi Kárpátinform Szaktanácsadó és Regionális Fejlesztési Központ vesz részt. Szabolcsban és Kárpátalján összeállítják a műemlékek jegyzékét, valamint összesítik a kapcsolódó turisztikai információkat és a szabadidős programok lehetőségeit. Az információkat kiadvány és fotóarchívum formájában jelentetik meg 2010. április végéig. A lista tartalmazza majd a felújításra szoruló műemlékeket is, s azok újrahasznosítására uniós és hazai tőkebevonási lehetőségeket mutatnak be.

Szatmári István, a Nemzeti Örökségvédelmi Hivatal Észak-alföldi Regionális Szervezetének igazgatója elmondta: a térség a "történelmileg szerencsés" területek közé tartozik, mivel egykor a Partium részeként az ott átvonuló hadak szinte érintetlenül hagyták értékes létesítményeit. Így sok középkori építmény maradt fenn, amelyek turisztikai vonzerőt jelenthetnek.

Csak magyar oldalon 36 településen 78 olyan műemlékről tudnak, amely alkalmas a listára kerülésre. Az ukrajnai terület is gazdag műemlékekben, s példaként Szatmári István a munkácsi, az ungvári és a nevickei várat említette. Az igazgató szerint a műemlékek jegyzéke az ukrán fél hatékony közreműködésével jelentősen bővülhet, s az összesítést követően a partnerek európai uniós források bevonásával rendbe tehetik a történelmi jelentőséggel bíró, felújításra szoruló épületeket is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár