2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Feloldatlanok maradtak az ügynökakták

2009. szeptember 11. 08:20 MTI

Egy éve, 2008. szeptember 11-én adta át jelentését Szilvásy György akkori, polgári titkosszolgálatokat irányító miniszternek a pártállam állambiztonsági iratainak feltárására létrejött Kenedi-bizottság. Bár azóta az aktákkal kapcsolatos mágnesszalagok restaurálásáról folyik a disputa, az ügyben semmilyen irányba nem történt érdemi előrelépés.

A 2007 nyarán Gyurcsány Ferenc miniszterelnök felkérésére létrejött bizottság feladata az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának át nem adott iratok feltárására, szabadabb kutathatóságára, nagyobb nyilvánosságára vonatkozó javaslatok kidolgozása volt a kormány számára. A történészekből, levéltárosokból álló bizottság több mint 400 oldalas jelentése tavaly október óta olvasható a Miniszterelnöki Hivatal honlapján.

A testület jelentésében bírálta a hatályos törvényi szabályozást, sürgette a törvényhozói mulasztásokból adódó hibák megszüntetését, a titkos iratok felülvizsgálatát, a jelenleginél lényegesen szűkebb körben javasolta lehetővé tenni az állambiztonsági iratok további titkosítását, továbbá kezdeményezte a minősítés civil kontroljának megteremtését. A bizottság álláspontja szerint a pártállami diktatúra állambiztonsági szolgálataival való bárminemű együttműködés ténye közérdekű adat.

A jelentés bemutatja többek között az elmúlt évtizedek iratmegsemmisítéseinek történetét, részletesen kitér a rendszerváltást közvetlenül megelőző, illetve az 1990 februárját követő iratmegsemmisítési kampányokra, és megállapítja, hogy a rendszerváltást követően - 1995-ig - nagyarányú, többségében szabálytalan iratmegsemmisítés folyt, amiért gyakorlatilag senkit sem vontak felelősségre. A jelentés szerint a közszereplők átvilágítása tekintetében a környező országokéhoz képest a magyar szabályozás eredménytelen. Többségében irreális, túlzó feltételekhez köti az állambiztonsági szolgálatokkal való együttműködés dokumentumainak nyilvánosságra hozatalát.

A bizottság tagjai az állambiztonsági iratokkal rendelkező állami szervek közül tizenháromnál a helyszínen is vizsgálódtak: az öt titkosszolgálatnál, rendőri szerveknél, levéltárakban, a Belügyminisztérium jogutódjánál és a Legfőbb Ügyészségnél. Az iratfeltáró munka összetettségét, nagyságrendjét jelzi, hogy bár a fennmaradt állambiztonsági iratok 92 százalékát, 3.828 folyóméternyi iratot már átadtak az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának, az öt titkosszolgálatnál őrzött 8 százaléknyi irat is 320 folyóméternyi, így azokat a bizottság csak szúrópróbaszerűen tudta megvizsgálni.

A testület összegzése szerint a polgári és a katonai nemzetbiztonsági szolgálatoknál összesen 32.618 minősített irattári tételt őriznek, közülük 1.551 irat szerepel a "szupertitkos" úgynevezett főigazgatói külön listákon. A Kenedi-bizottság munkájának egyik fontos eredménye, hogy megvannak azok a 2060-ig titkosított mágnesszalagok, amelyekre az elmúlt rendszer titkos szolgálatai vitték fel az ügynöklistáikat, illetve a célszemélyek adatait.

Idén márciusban megkezdte munkáját az az informatikusokból álló bizottság, amelynek azt kell megállapítania, hogy a pártállami rendszer legmagasabb szintű minősítéssel rendelkező állambiztonsági adatait tartalmazó mágnesszalagokat lehet-e olvasni, illetve digitalizált formában lementeni. Ha sikeres mágnesszalag-bizottság munkája, akkor a történészek a kapott adatokat összevetik az állambiztonsági aktákkal, iratokkal, így kiderülhet, hogy mely iratokat semmisítették meg.

Az állambiztonsági iratok átadását vizsgáló szakértői bizottság vezetésére 2007. július közepén kérte fel a miniszterelnök Kenedi János tudományos kutatót. A kormányrendelettel létrehozott bizottság tagja volt Varga László, a Fővárosi Levéltár volt főigazgatója, Ungváry Krisztián, az 56-os Intézet munkatársa, Sipos Levente, a Politikatörténeti Intézet tudományos tanácsadója, Ripp Zoltán, a Politikatörténeti Intézet osztályvezetője, Palasik Mária, a Történeti Levéltár tudományos kutatója, és Baráth Magdolna, a Történeti Levéltár főmunkatársa.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár