2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hónapokig tartott a keletnémet ellenzék tündöklése

2009. szeptember 13. 20:42 MTI

1989 nyarának végén egyre láthatóbb formát öltött az NDK rezsim ellenzéke. Vallási, polgári jogi és környezetvédő közösségekből politikai csoportosulások verbuválódtak, amelyek egyre kevésbé hagyták magukat elnyomni a keletnémet hatalomtól - írta a rendszerváltozások évére emlékező cikksorozatában csütörtökön a Neue Zürcher Zeitung (NZZ).

1989 nyarán és kora őszén egyre nyíltabban politizált a Német Szocialista Egységpárt (NSZEP) ellenzéke. Számos felekezeti, polgárjogi és zöld áramlat szerveződött nyilvános mozgalommá. Nyilvánvalóvá vált, hogy az erőteljes elnyomás sem használna ellenük.

Hétről hétre népesebbek lettek a hétfőnként megtartott tüntetések, és egyre nőtt a kiutazási engedélyért folyamodók tömege is. Egyedül szeptemberben 55 ezer NDK állampolgár adott be kivándorlási kérelmet. Egyre többek próbáltak meg ugyanakkor közvetlenül az átjárhatóvá vált osztrák-magyar határon át Nyugatra jutni. A keletnémet rendszerre nehezedő belső nyomáshoz olyan menekülthullám társult, amely akár az ország létezésére nézve is fenyegetővé válhatott volna - állapította meg a svájci lap.

1989. szeptember 10-én a nyilvánosság elé lépett az Új Fórum nevű szerveződés, társadalmi átalakulást, a gazdasági kezdeményezéseknek nagyobb teret szorgalmazva s elutasítva a rezsim gyámkodását. Két nappal később megalakult a Demokráciát Most nevű csoport, majd szeptember 14-én a Demokratikus Ébredés.

Ezeket a csoportokat egyrészt az kötötte össze, hogy elutasították a párttá alakulást, hogy ne adjanak alkalmat az NSZEP-nek szétzúzásukra. Bázisdemokratikus mozgalmaknak tekintették magukat, a politikai párbeszéd platformjainak, amelyek elősegítik a polgári szabadságjogok érvényre jutását. Mindenekelőtt azonban - és ezt Nyugaton alábecsülték - nem rendszerváltást, hanem a rendszer megreformálását akarták - írta a NZZ. Nem alapjaiban vonták kétségbe a keletnémet szocializmust, hanem nyitottabb és humánusabb formában akarták megvalósítani.

Szeptember 19-én az Új Fórum kérvényezte politikai egyesületként való bejegyzését a keletnémet alkotmányra hivatkozva. A rezsim azonban más véleményen volt, két nappal később elutasították a kérelmet, a fórumot alkotmánysértőnek és államellenesnek minősítve. Mégis, néhány tagjának zaklatásától eltekintve a pártállam nem lépett fel a fórum ellen, a betiltásnak nem szerzett érvényt, ami akár hatalma rohamos gyengülésének is betudható. Mintha csak ha a fennálló helyzet elfogadása volna, november 8-án, egy nappal a berlini fal leomlása előtt aztán sietve engedélyezték a mozgalmat.

Az Új Fórum gyorsan erősödött, és az NDK utolsó időszakának legismertebb állampolgári mozgalma lett. 1989 végén 200 ezren írták alá alapító felhívását, és több mint tízezer tagot számlált. Befolyása akkora volt, hogy egyik tagja, Sebastian Pflugbeil bekerült az utolsó NSZEP-kormányba. 1990 márciusában azután az egykor mindenható állampárt vereséget szenvedett a demokratikus választásokon.

Ekkorra a bázisdemokratikus csoportok napja is leáldozott. Olyan erőssé vált Kelet-Németországban a Nyugat-Németországgal való újraegyesülés vágya, hamarosan eltűntek a szilárd háttérrel rendelkező - nyugatnémet - pártok árnyékában, vagy csatlakoztak azokhoz - írta a svájci lap.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár