2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kunhalmot avatnak Ópusztaszeren

2009. szeptember 16. 15:40 MTI

A kun világtalálkozó egyik eseményeként csütörtökön fölavatják a kun települések összefogását jelképező kunhalmot az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban.

Horváth Gábor igazgató közlése szerint a csaknem három méter magas dombon Győrfi Sándor Őseink címet viselő szoborpárja áll.

1239-ben - a tatárok elől menekülve - Kötöny kun fejedelem vezetésével mintegy 40 ezer kun család telepedett le a Tiszántúlon és a Duna-Tisza közén. A kun identitástudat és hagyományőrzés jegyében félszáz település a kiskunsági Kiskunfélegyháza és a nagykunsági Karcag vezetésével konzorciumot hozott létre, amelyhez csatlakozott az emlékpark is - mondta a szakember.

A Kárpát-medencébe nomád népként érkező kunok korábbi szállásterületein megfigyelhető volt, hogy keleti tájolású sírszobrokat állítottak. A park Gubcsi Lajos adományaként még 2006-ban kapott két kun szobrot, ezeket helyezték el most a kun települések összefogásával kialakított kunhalom tetején, méghozzá úgy, hogy a két alak a Radnai-hágó felé nézzen. A park közepén kialakított 12,39 méter átmérőjű halom megépítéséhez szükséges földmennyiséget - az összefogás jeleként - összesen negyven kiskun és nagykun település szállította Ópusztaszerre.

Az avatóünnepség csütörtökön 10 órakor rövid történelmi játékkal kezdődik: IV. Béla király és felesége lóháton, jó szívvel fogadja a Radnai-hágón át érkező kunokat - és persze az emlékpark valamennyi vendégét. Ezt követően a kun emléktúra lovasai a halom körül felsorakozva tisztelegnek az egybegyűltek előtt. A rövid ünnepi beszédeket megelőzően Hidán Csaba és csapata hadi bemutatóját láthatják a vendégek, majd az ünnepségre érkezett kazah táncosok mutatják be műsorukat. Délután az Igriczek zenekar muzsikáját hallgatja a közönség, a kunhalom körül pedig egész nap kézműves mesteremberek kínálják portékáikat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár